6e Internationale Folklore Festival
 

DANETZARE 2009

 

Van donderdag 25 juni tot maandag 29 juni 2009 werd in de plaats Erfurt in Duitsland het 6e internationale folklore festival gehouden. Wij werden uitgenodigd om dit festival bij te wonen.

Daar we nauw betrokken waren bij de deelname van een groep uit de Oekraïne en Nederland reisden we af naar een stad die weet hoe je deelnemers en toeristen ontvangt.

Dit jaar waren groepen uitgenodigd uit: Bulgarije, Duitsland, Finland, Indonesië, Kenia, Nederland, Oekraïne, Polen en Tsjechië. Alle groepen waren onder gebracht in het Radisson Sas hotel in Erfurt. Door de uitstekende ligging en voorzieningen van het hotel waren de groepen in enkele minuten bij de podia, die op meerdere punten in het centrum waren opgebouwd. Op de Citadelle Petersberg was het hoofdpodium, waar vrijdagavond een folklore gala plaats vond voor vele genodigden en belangstellenden.

Zaterdag werden alle groepen eerst uitgenodigd voor een groepsfoto op de trappen van het Domplatz. Daarna trokken alle deelnemende ensembles door het centrum van de stad. Gevolgd door een groot aantal voorstellingen op: Fischmarkt, Anger, Domplatz, Benediktsplatz, Wenigemarkt en de Citadelle Petersberg.

Tijdens het hele festival werden alle gastgroepen begeleid door enkele leden van een van de Duitse volksdansgroepen. Bij de Citadelle was ook een informatie centrum van het festival ingericht. Daar konden deelnemers en ook toeristen terecht voor informatie over het festival.

Opvallend was ook dat de Gemeente Erfurt de laatste jaren enorm hard heeft gewerkt om haar stad een uitstraling te geven, die dagelijks veel belangstellenden trekt. In een gesprek met een oudere dame uit de plaats Eisenach kwam duidelijk naar voren, dat Erfurt voor de “Wende” een smerige stad was. Nu is het er aangenaam vertoeven. Zeker wanneer het zonnetje schijnt en er op vele plaatsen in het centrum optredens plaatsvinden van kleurrijke folklore ensembles.

Naast een perfecte organisatie waren ook alle voorstellingen in het centrum van de stad gratis toegankelijk voor bezoekers.

Het Thüringer Folklore ensemble Erfurt danken wij voor de enorme inzet bij dit zesde festival. Wij wensen hun veel succes in de komende jaren.

Opgemaakt: Gerard van Damme

 

De Foto's