Journée de l'Europe in Vésinet

 

Zaterdag 9 mei werd in meerdere plaatsen in Frankrijk de dag van Europa georganiseerd.

De stichting Zeeuwse klederdracht was door meerdere plaatsen gevraagd om een Nederlandse bijdrage te leveren. De demonstratiegroep van de volksdansvereniging Ralda uit Raalte verbleef dit weekend in het Franse plaatsje Saint Leu d' Esserent.

Enkele medewerkers van de stichting Zeeuwse klederdracht waren uitgenodigd in het plaatsje Le Vesinet. De nieuwe burgemeester van Le Vésinet dhr. Robert Varese wilde graag voor het eerst een ‘Journée de l’Europe’ in zijn stad organiseren.

Mevrouw Mary Beelaerts, raadslid in de gemeente Le Vésinet, benaderde de folklore organisatie uit het Zeeuwse. Door de jarenlange ervaring op het gebied van de nationale en internationale folklore was het geen probleem om de gemeente een groot aantal ideeën voor te leggen. Een aantal daarvan werden zaterdag 9 mei jl. met groot succes gerealiseerd. Op het terrein van het stadhuis waren een aantal stands ingericht van verschillende Europese lidstaten. Ook de plaatselijke organisatie van zustersteden in Le Vésinet verleende haar medewerking. Alle zustersteden waren duidelijk op deze dag vertegenwoordigd.

Om elf uur opende burgemeester Robert Varese in het bijzijn van Josette Hubert en Alain Gournac de eerste Europese dag. Later voegde gedeputeerde dhr. Jacques Myard zich nog bij het gezelschap. Hij genoot vooral van het fietstochtje. Samen met de burgervader maakte hij een fietstochtje op een nieuwe Batavus fiets in het centrum van Le Vésinet.  De firma “Holland Bikes” was de hele dag aanwezig om belangstellenden kennis te laten maken met een oer Nederlands product; de fiets.

In de Nederlandse stand kon men babbelaars proeven, geïnformeerd worden over vakantie in Nederland en waren diverse souvenirs te koop. Vooral de boodschappentassen met paarse tulpen vonden gretig aftrek. Ook voor de authentieke klederdrachten was veel belangstelling.

Door het enorme succes van deze dag zullen binnenkort al de eerste vervolg afspraken worden gemaakt voor 9 mei 2010. De Gemeente heeft plannen om dan op de nieuw ingerichte markt in het centrum de dag te organiseren met nog meer delegaties uit Europese landen. En uiteraard met nog meer culturele activiteiten.

Samengesteld door: Gerard van Damme

 

De Foto's

klik op de foto om te vergroten