National Feiertag in Wincrange
Luxemburg

 

Maandag 22 juni 2009 werd in Luxemburg de nationale feestdag van het land gehouden. De Stichting Zeeuwse klederdracht was gevraagd een folklore dansgroep te zoeken voor deze feestdag.

Zo’n 17 groepen meldden zich aan om in Luxemburg een optreden te kunnen verzorgen. De plaatselijke organisatie nodigde de groep Maroesjka uit de plaats Heeze uit voor een drie daags verblijf in Luxemburg.

Bij aankomst werd het ensemble ontvangen in de Gîte d’étape in het plaatsje Hoffelt. Daar werd de groep ondergebracht in het gemeentelijke gastenverblijf.
In het Barteshaus, naast de Gîte, werd door het gemeente bestuur een diner aangeboden. Burgemeester Marcel Thommes gaf tekst en uitleg over de gemeente, die bestaat uit zo’n 27 dorpskernen en ligt op het  Luxemburgs plateau.
De streek is vooral bekend om zijn pootaardappelen en het vele vee dat er dagelijks in de weiden graast.

Maandagmorgen werd de groep eerst rondgeleid door Jeff Engelen, hoofd van het plaatselijk toeristenbureau. Hij vertelde uitvoerig over de poging die begin 1800 werd gedaan om een kanaal dwars door de Gemeente aan te leggen.
Daarna werd een bezoek gebracht aan het bekende “Helzinger Schnitzaltar” en het scholencomplex annex sport en cultureel centrum van de Gemeente Wincrange.

‘s Avonds werd na het “Te Deum” een voorstelling verzorgd door het Nederlandse folklore ensemble Maroesjka uit Heeze. Afgewisseld met optredens van een jongeren groep die enkele moderne dansen uitvoerden.

Na de voorstelling sprak burgemeester Marcel Thommes zijn waardering uit voor de groep uit Nederland. Deze groep viel op omdat zij naast een aantal dansers ook beschikten over meerdere muzikanten. En verschillende klederdrachten presenteerden tijdens hun voorstelling.

Pierre Neser, de tweede burgemeester van de plaats Wincrange wil in de toekomst graag weer een beroep doen op de Zeeuwse stichting, maar dan voor het organiseren van een folklore festival in Luxemburg.

Samengesteld door: Gerard van Damme


De Foto's