Journées de St-Nectaire

 

Zaterdag 6 en zondag 7 juni  werd in St.Nectaire in Frankrijk de
‘Journées de St-Nectaire’ georganiseerd.

De stichting Zeeuwse klederdracht werd gevraagd een Nederlandse bijdrage te leveren. Een groot aantal folklore organisaties in Nederland werd geïnformeerd.
Meer dan tien groepen wilden graag aan dit weekend deelnemen. Uiteindelijk koos de organisatie in St. Nectaire voor dansgroep de “Holter dansers”, en oude ambachten uit Raalte, Borculo, Hoogeveen en Goes.

Per bus vertrokken vrijdagmorgen 5 juni de 30 folkloristen naar het plaatsje
St. Nectaire, dat zo’n 30 km onder Clermond - Ferrand ligt. ’s Avonds werden ze opgewacht in Hotel de la Paix door Nellie Breevaart en Dominique Koolloos.
Twee Nederlandse dames die de plaatselijke organisatie terzijde stonden.
De nieuwe burgemeester de heer Alphonse Bellonte en de voorzitster van het organiserend comité mevrouw Elisabeth Crozet werden direct uitgenodigd in het restaurant van het hotel om te proosten op de aankomst van de Nederlandse vertegenwoordiging. Gevolgd door een uitgebreid diner. Alle leden van de groep werden daarna ondergebracht in de hotels: Bel Air, de la Paix en Régina.

Zaterdagmorgen werd druk overleg gepleegd over de inrichting van alle activiteiten. Door de slechte weersomstandigheden werden de meeste beoefenaars van ambachten in een hal geplaatst. De dansgroep trok op meerdere plaatsen zowel zaterdag als zondag vele honderden belangstellenden.

De omgeving van St.Nectaire stond jarenlang bekend als kuuroord.
Momenteel gaat de meeste belangstelling uit naar de vele kazen die er jaarlijks worden gemaakt en gedurende dit weekend aan belangstellenden worden getoond en natuurlijk verkocht. Ook voor de Nederlandse producten was aardig wat belangstelling. Er werd kaas gemaakt, kaarsen beschilderd, balkenbrij, babbelaars kniepertjes en poffertjes gebakken. Het bakken van de kniepertjes gebeurde op authentieke wijze op een kolenvuurtje.
Het bakken van de poffertjes werd verzorgd door Emiel Haarsma, derde klas leerling van de afdeling consumptief - breed van het Goese lyceum. Door zijn praktijkdocent was hij zo goed voorbereid dat zijn presentatie vlekkeloos verliep. Zelfs de inrichting van zijn tafel was helemaal naar eigen ontwerp gemaakt en uitgevoerd.

Na een succesvol weekend in het centraal massief van Frankrijk bedankte mevrouw Elisabeth Crozet van de plaatselijke organisatie “Nect’Anim” alle medewerkers.
Alle presentaties waren zeer professioneel uitgevoerd en de kwaliteit van de producten was uitzonderlijk goed. Dit was ook duidelijk te merken aan de belangstelling van de passanten. Maandagavond laat keerden alle vertegenwoordigers weer terug in Nederland.

Samengesteld door: Gerard van Damme

 

De Foto's

klik op de foto om te vergroten