SIVO Festival

4 - 8 Augustus Odoorn

“Het zomerfeest zonder grenzen” zo luidt de slogan van de voor het 26ste maal gehouden SIVO festival in Odoorn, gelegen vlak bij Emmen in Drenthe. Ofwel het grootste folklore festival van Nederland. Een compleet festival terrein gelegen aan het Ab Pannenkoekpad was omgetoverd tot zes verschillende professionele podia waarvan er drie overdekt waren.
De Stichting Zeeuwse klederdracht werd ook uitgenodigd voor het gehele festival door middel van de passe-partouts, waardoor het terrein eenvoudig te bezoeken was. De Stichting ZK heeft tevens ervoor gezorgd dat de Wit-Russische groep “Zorachka” uit Minsk kon deelnemen aan het festival.

 Zonder Nederlandse grenzen was het zeker, zo waren er folkloristische groepen uit Brazilië, Italië, Paraguay, Estland, Macedonië, Slowakije en Bosnië-Herzegovina te zien, dit is een  greep uit de 17 aanwezige landen die vertegenwoordigd waren. Helaas waren Ghana en Egypte de twee afwezigen.
De laatste afwezige was temeer jammer daar de Zinderende SIVO zaterdag geheel in het teken stond van de Arabische “Souk” (markt). Allerlei kraampjes met Arabische artikelen werden te koop aangeboden. Voor iedereen wat wils, zo was er te luisteren naar de sprookjes uit 1001 nacht, en kon men een rondje op een kameel rijden. Ook was er een waterpijp terras en een Fakir show. Maar men kon natuurlijk ook naar de verschillende podia om de dansronden te bewonderen.

 Het zenuwcentrum de basisschool “De Weiert” met gymzaal, vlak aan het festivalterrein werd volledig afgestaan aan de SIVO organisatie. De aanwezige groepen hadden allen een ruimte waar de kleding, muziekinstrumenten konden achterlaten en waar de dansers/ danseressen en muzikanten even konden bijkomen van de verschillende dansronden. Dit is een mooi concept, iedereen die het festival bezoekt krijgt een program met de verschillende podia waarop is weergegeven welke landen er de betreffende middag/ avond optreden. Zo kon ieder zijn of haar eigen interesse volgen.

De begeleiding van de groepen werd strak uitgevoerd door de verschillende hosten die kenbaar waren door de specifieke kledij. Deze werden per twee aan een groep gekoppeld, ook werd er een tolk toegevoegd om de taalbarričre te verlagen. Overige begeleiding en beveiliging op het festivalterrein werd grotendeels uitgevoerd door inzet van vrijwilligers uit verschillende verenigingen uit de omliggende regio, waarbij de communicatiemiddelen meer dan toereikend waren voorzien. Wat tevens een goede organisatie vergt is het verblijf van de gasten in de gastgezinnen, zo’n 600 gasten werden ondergebracht bij ongeveer 300 gastgezinnen uit Odoorn en omgeving. Dit is noemenswaardig daar de Stichting ZK zich er goed van bewust is hoe lastig het is om gastgezinnen te vinden.

De openingsavond werd tevens bezocht door de heer Andrei Luchenok, counsellor van de Wit-Russische ambassade, die wist dat “Zorachka” was uitgenodigd en graag wilde kennismaken met het festival. Tevens heeft de Stichting Zeeuwse Klederdracht een moment met hem van gedachten kunnen wisselen wat tot een constructief gesprek heeft geleid.

De zinderende SIVO zaterdag werd afgesloten met een gala avond in de grote tent. Hierbij werd de voorstelling geopend door de Nederlandse dansgroep “Malenka” uit Assen die een leuke afwisselende voorstelling bracht. De avond werd na de Nederlandse buikdanseressen en Polen afgesloten met bewonderenswaardige optredens van Slowakije, Wit-Rusland en Brazilië.

Met vriendelijke groet,
Frank van Os

 

De Foto's