Zeeuwse Meisjes naar Wenen
 
 

Joanne Goulooze en Patricia Gorsse, twee leerlingen van het Goese Lyceum voor beroepsonderwijs in Goes, reisden onlangs naar Wenen. De Nederlandse ambassade in Oostenrijk organiseerde daar de Koninginnedagreceptie. In de tuin van de residentie van ambassadeur drs. A.C.M. Hamer aan de Jacquingasse in Wenen was een grote tent geplaatst om alle gasten te kunnen ontvangen. Vanaf klokslag 12.00 uur was het een komen en gaan van auto’s van het Corps Diplomatique. In Wenen zijn alle auto’s van diplomaten voorzien van een kenteken met de WD, wat betekent “Wiener Diplomate”. Vele collega’s kwamen de ambassadeur feliciteren met de verjaardag van de Koningin. Enkele van hen waren zelfs gekleed in hun nationale klederdracht.

De Nederlandse vertegenwoordiging in Oostenrijk leek het een leuk idee om een tweetal leerlingen van de VMBO opleiding verzorging in Goes uit te nodigen om als Zeeuws meisje aanwezig te zijn tijdens deze speciale gelegenheid. Een van de kamers van de residentie was speciaal gereserveerd om de authentieke klederdracht optimaal te kunnen verzorgen.

De stichting Zeeuwse klederdracht, die regelmatig activiteiten begeleidt in het buitenland waarbij een beroep wordt gedaan op de nationale folklore, stelde de authentieke klederdrachten beschikbaar. Beide leerlingen uit het Goese werden tijdens hun trip naar Wenen begeleid door twee folklore specialisten van de stichting. Want het aantrekken van een echte Zeeuwse klederdracht vergt veel tijd en vakmanschap.

Voordat alle gasten arriveerden boden Joanne en Patricia ambassadeur Alphons Hamer een cadeau aan en de echte Zeeuwse babbelaars. Daarna gingen de Zeeuwse meisjes rond met diverse Nederlandse producten. Vele gasten waren bijzonder geďnteresseerd in de klederdracht en meerdere malen werd tekst en uitleg gegeven over het Zeeuwse kostuum. Ook vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven in Oostenrijk toonden hun belangstelling.

Tevens maakten beide dames op de tweede dag van hun verblijf in Wenen nog een excursie naar Moravië in Tsjechië. Daar konden ze kennis maken met het echte leven van het platteland.

De stichting Zeeuwse klederdracht wordt de laatste jaren veelvuldig gevraagd om de Nederlandse folklore te vertegenwoordigen tijdens nationale recepties. Niet alleen bij Nederlandse vertegenwoordigingen, maar ook steeds meer bij verenigingen in het buitenland.

 

Getekend Gerard van Damme 
Foto’s van groter formaat hebben wij uiteraard voor u beschikbaar. 


De Video van Oostenrijkse Televisie
 
Klik met de rechtermuis en opslaan als aan en open het filmje op uw eigen computer

Kopiëer de volgende link


De Foto's