Nederlandse Folkloregroep naar Luxemburg
 
 

Maandag 25 april werd in Larochette, Luxemburg een internationale culturele dag worden georganiseerd.
Het centrum voor cultuur in het plaatsje vroeg de stichting Zeeuwse klederdracht om een Nederlandse bijdrage te willen leveren op tweede paasdag.

De folkloristische dansgroep “De Achterhookse Folkloredansers” uit Ruurlo reisde met een achttal dansparen en twee muzikanten naar het dal van de witte Ernz. Daar ligt aan de voet van het kasteel het plaatsje Larochette. Dat dankzij de dubbelburcht uit de 13e eeuw stadsrechten heeft verworven. In de vorige eeuw was het een geliefd reisdoel. En o.a. met het nieuw aangelegde marktplein “Bleech” heeft het nog niets van haar charme verloren.

Terwijl de middenstanders van het plaatsje een grootse markt hadden georganiseerd werd er in het cultureel centrum een internationale dag gehouden. Meerdere landen hadden er een tafel ingericht met hun eigen typische gerechten. De Nederlandse vertegenwoordiging in het Groothertogdom Luxemburg had voor deze dag aardig wat materiaal beschikbaar gesteld. En tussen de tulpen door kon men kennismaken met o.a. poffertjes, advocaat met slagroom, boerenjongens, oud Hollands snoep, peperkoek en een broodje worst.

Iedereen die binnen kwam betaalde enkele euro’s entree. Daarna kon men kennismaken met producten uit Luxemburg, Hongarije, Iran, Portugal, Nederland en Thailand. Culturele gezelschappen uit diverse landen verzorgden een of twee optredens op het podium in de zaal. En de dansers uit de Achterhoek trokken wel extra veel belangstelling. Tussen de dansen door werd ook tekst en uitleg gegeven over de klederdrachten uit de streek van Ruurlo.

Tevens waren er ook een groot aantal Nederlanders aanwezig in de zaal.
Deels vaste inwoners van de streek, maar ook toeristen die graag een bezoekje brengen aan deze prachtige omgeving. In Auberge "Op der Bleech” waar de Nederlandse familie Piet en Risette van den Heuvel hun gasten dagelijks verzorgen zijn meerdere wandelkaarten van de omgeving verkrijgbaar.
Een echte aanrader voor wandelaars en natuurliefhebbers.

 

Getekend Gerard van Damme 
 


De Foto's