Schaal- & schelpdieren dagen in Vlissingen


Donderdag 27, vrijdag 28 en zaterdag 29 september werden bij de Sligro vestiging in Vlissingen aan de Bedrijfsweg 8 verrassende productproeverijen en leerzame kookdemonstraties gehouden. Drie dagen lang stond de vestiging in het teken van de beste schaal- en schelpdieren. Terwijl gerenommeerde koks uit de regio proeverijen en demonstraties verzorgden, toonden dames uit Arnemuiden in hun traditionele klederdracht van Arnemuiden de behendigheid van het pellen van garnalen geflankeerd door een vissersman, die zijn netten boette. Bij de ingang van het restaurant was door de stichting Zeeuwse klederdracht een informatiestand ingericht.

De activiteiten werden dagelijks van tien tot vier uur georganiseerd en trokken aardig wat belangstellenden. Vele eigenaren van horecagelegenheden kwamen kijken, ruiken en natuurlijk uitgebreid proeven van een prachtige smaakvolle range producten uit de zee. Voor een groot aantal Zeeuwse folkloreartikelen waaronder de bekende Zeeuwse babbelaars en het Zeeuws kussentje was aardig wat belangstelling. Opvallend was dat steeds meer bewoners in het Zeeuwse nu al uitkijken naar leuke regionale cadeautjes voor in hun kerstpakket. Of om familieleden in andere werelddelen een leuke regionale attentie te kunnen sturen met de feestdagen.

De aanwezige folkloristen hebben bij vele oudere bezoekers weer aardig wat herinneringen uit het verleden opgeroepen. Zo vertelden de garnalenpelsters tijdens het pellen dat zij als jonge meisjes al aan het werk werden gezet van ís morgens vroeg tot ís avonds laat. In die tijd werden er in vele gezinnen dagelijks erwten gelezen waarbij veel scholieren thuis werden ingezet. Ook waren er vele complimentjes voor de verzorging van de klederdrachten. Sommige bezoekers kwamen er ook vooruit dat ze eigenlijk wel een beetje jaloers waren op de echte authentieke sieraden die op de klederdrachten gedragen werden.

Getekend
Gerard van Damme  


De Foto's