Folklore festival in ServiŽ

Van donderdag 9 augustus tot maandag 13 augustus werd in de plaats Sremska Mitrovica in ServiŽ voor de negende keer het Internationale folklore festival georganiseerd. Het cultureel centrum van de gemeente wilde graag wat meer volksdansgroepen uit West Europa halen en schakelde de St. Zeeuwse klederdracht in om hen te adviseren.

De stad Sremska Mitrovica was een onderdeel van het Romeinse rijk en heette toen Sirmium en vanaf 1180 werd het Civitas Sancti Demetrii, later verbasterd tot Mitrovica. Deze plaats bezit het ďImperial PalaceĒ een prachtig gebouw met vele archeologische vondsten waaronder meerdere reconstructies van mozaÔek vloeren.

De Nederlandse dansgroep: Wiej Schotst Vedan uit Bargem toonde direct grote belangstelling voor deelname aan dit festival. En gezien de vakantie periode deden zij een beroep op de groepen: De Knupduukskes uit Vorden, De Stedekerdansers uit Diepenheim en de Speelluden uit Westervoord. Samen trokken ze met een viertal accordeonisten en tien dansparen in twee dagen per bus naar ServiŽ. Wij volgden de groep ook richting ServiŽ.

Al direct na aankomst werd de groep gevraagd om zo snel mogelijk de klederdracht en de klompen aan te trekken, want de opening van het festival naderde. Zodra men het geklos van de klompen hoorde of de Nederlandse muziek in de straten van Sremska Mitrovica, gingen duizenden belangstellenden al uit hun dak van vreugde. Zoiets had men nog nooit gezien. En dan de leeftijd van de folkloristen; gemiddeld tussen de 60 en 75 jaar. Men stond er versteld van dat zoveel ouderen nog zo enthousiast hun nationale folklore ten gehore konden brengen. Ook in andere plaatsen waar de Nederlandse groep optredens verzorgde was de belangstelling bijzonder groot. En de groep ouderen was zelfs in staat om ís avonds laat na een volledige voorstelling nog enkele dansen uit hun regio aan andere groepen aan te leren.

Alle groepen werden ook op het stadhuis van de stad door de burgemeester ontvangen. Hij onderstreepte het belang van het festival voor de stad. Via deze activiteiten hoopt de gemeente wat meer toeristen naar de omgeving te trekken.

Voor het volgend jaar kunnen wij belangstellende groepen uit het westen aanbevelen om aan dit festival deel te nemen. Alle groepen worden ondergebracht in een vrijwel nieuw studentenverblijf in de stad. En een excursie naar de hoofdstad Belgrado is zeker de moeite waard.

Getekend
Gerard van Damme  


De Foto's