Zeeuwen terug uit Tatarstan


Op uitnodiging van de minister van cultuur van Tatarstan dhr. Ayrat Sibagatullin reisde een delegatie van de Stichting Zeeuwse klederdracht onlangs naar de hoofdstad Kazan. Daar werd het Internationale jongerenfestival voor folklore dansgroepen gehouden. Mede als aanloop naar de Universiade spelen 2013, die in Kazan, Tatarstan zullen worden gehouden.

De Zeeuwse stichting heeft het ministerie, de gemeente Kazan en het instituut “Child´s center” geadviseerd bij het uitnodigen van jongeren folkloregroepen uit de gehele wereld. Als dank voor hun inzet werden de heren Frank van Os en Gerard van Damme persoonlijk uitgenodigd naar Kazan in Rusland te komen.

Van 24 tot 31 augustus namen ze deel aan alle activiteiten die werden georganiseerd voor ensembles uit: Argentinië, Canada, Columbia, Kroatië, India, Letland, Maleisië, Mexico, Polen, Taiwan, Turkije en Zuid Korea. Alle delegaties werden ontvangen op het ministerie van cultuur en enkele dagen later nam president Rustam Minnikhanov de tijd om kennis te maken.

Tijdens voorstellingen in de steden Kazan, Chistopol en Zelenodolsk werd gevraagd om de Nederlandse klederdracht voor te stellen aan het publiek. Vele duizenden inwoners stonden de dansers en danseressen op te wachten in de straten. En tijdens optochten en voorstellingen was het een onafgebroken stroom van belangstellenden, die samen op de foto wilden. Plaatselijke tolken vertelden dat men nog nooit zoveel nationaliteiten samen in hun stad hadden gezien. Zelfs politie ambtenaren in functie namen de tijd om op de foto te gaan.

Ook werd een bezoek gebracht aan het Kremlin in het centrum van de stad Kazan. Daar worden in het weekend veel bruidsfoto’s gemaakt. En ook daar werden de kleurrijke klederdrachten onophoudelijk ingezet om een leuke opname te maken.

Tijdens de sluitingsceremonie in het gerenommeerde Korston hotel werden meerdere geschenken aangeboden. Tevens ontvingen alle deelnemers een “Diploma for participation” en een festival bokaal uit handen van de minister van cultuur. Afwisselend werden optredens verzorgd door het kinderensemble: “Schastlivoe Detstvo” en het jongeren ensemble: Crystal”.

Vrijdag vloog de Nederlandse vertegenwoordiging via Moskou weer terug naar Nederland.
De komende maanden zullen een groot aantal festivals in West Europa door de stichting geadviseerd worden over meerdere ensembles die aan dit festival in Kazan hebben deelgenomen.
 

Getekend
Gerard van Damme  


De Foto's