Zeeuwse kussentje gepresenteerd


Onlangs presenteerde de Stichting Zeeuwse klederdracht in Vlissingen de eerste “Zeeuwse kussentjes”. Dit gebeurde tijdens de promotie van Zeeuwse producten bij de Sligro vestiging aan de Bedrijfsweg 8 in Vlissingen. De folklore stichting is een graag geziene gast bij deze zelfbedieningsgroothandel in het Zeeuwse. 

Het Zeeuwse kussentje is een idee van de stichting zelf en werd in eigen beheer ontwikkeld en gemaakt. Met een afmeting van 30 x 30 cm is het voor veel dames in het Zeeuwse een leuk “hebbedingetje”. Een van de belangstellende dames, die een kussentje kocht, noemde het haar sieradenkussentje. Je kunt er thuis leuk je Zeeuwse sieraden op uitstallen.

Het kussentje wordt binnen de organisatie gemaakt van de originele authentieke omslagdoeken.
Deze doeken werden door de boerinnen gedragen wanneer het koud was. Het was eigenlijk hun jas. Een zijde van het kussentje is voorzien van de originele franje die de Zeeuwse omslagdoek kenmerkt. De kussentjes zijn via de Stichting in Goes verkrijgbaar in de kleuren waarin destijds de omslagdoeken werden vervaardigd. En vooral de lichtere kleuren, die momenteel erg in de mode zijn, vinden gretig aftrek

De Zeeuwse stichting werkt hoofdzakelijk in het adviseren en begeleiden van folklore activiteiten vooral in het buitenland. Daar wordt regelmatig een stand ingericht om Nederland en in het bijzonder Zeeland te promoten. Regionale producten waaronder het “Zeeuwse kussentje” zullen komende zomer ook tot ver over de grenzen aan belangstellenden worden gepresenteerd.

Een jaar geleden werden de eerste sleutelhangers met fotootjes van Zeeuwse klederdrachten via de stichting vervaardigd. Gevolgd door het magneetdoosje met een foto van Zeeuws meisje en gevuld met Zeeuwse babbelaars. En uiteraard de vele internationale folklore wenskaarten die in eigen beheer worden gemaakt en verspreid.

Getekend
Gerard van Damme  
 

Voor meer info bel: 0113 - 23 17 55

 


De Foto's