Zeeuwse meisjes in Parijs

Je volgt een opleiding consumptieve technieken en een dag na je praktijk examen word je gevraagd te komen serveren in Zeeuwse klederdracht in Parijs.

Dat overkwam Anna, Diana en Kimberly, vierde klas leerlingen van de Pontes scholengroep, locatie Bergweg in Goes. Samen met twee vrijwilligers van de Stichting Zeeuwse klederdracht reisden de dames naar het centrum van Parijs. Vlakbij de Place des Invalides in de Rue de Grenelle werden ze ontvangen in de gastenverblijven van de Nederlandse residentie in de Franse hoofdstad.

Daar werden ze uitvoerig geļnformeerd over de Koninginnedag receptie die de volgende dag zou worden georganiseerd. Daarna konden ze kennismaken met de wereldstad Parijs. Vooral het bekijken van de vele winkels in de stad had hun belangstelling. ‘s middags werden ze op vakkundige wijze gekleed als Zeeuwse meisjes. Aan het eind van de middag werden de dames voorgesteld aan Ambassadeur Hugo Siblesz. Hij ontving uit handen van Zeeuws meisje van de gezamenlijke Zeeuwse campings een toeristische kaart van Zuid-Beveland en de Oosterschelde regiokaart. Verder een cadeau van de Zeeuwse klederdrachten stichting en uiteraard enkele doosjes babbelaars.

Om klokslag half zeven gingen de deuren van de residentie open voor de genodigden. Vele vertegenwoordigers van ambassades in de hoofdstad kwamen langs om de ambassadeur de hand te drukken. Ook vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven waren aanwezig. Het thema van dit jaar waren de Nederlandse waterwerken. De Zeeuwse meisjes liepen af en aan om alle gasten op tijd van een hapje te kunnen voorzien. De vertegenwoordigers van de stichting werden regelmatig aangesproken om tekst en uitleg te geven over de Zeeuwse klederdracht. Meerdere bezoekers stelden de aanwezigheid van de jongeren uit het Zeeuwse bijzonder op prijs. Voor de VMBO leerlingen uit Goes was het een enorme ervaring om op deze manier praktijkervaring op te kunnen doen.

Na een welverdiende nachtrust in de residentie werd de dames nog een excursie aangeboden door de ambassade. Met het busje van de Nederlandse vertegenwoordiging werden een groot aantal bezienswaardigheden in de stad bezocht. Daarna keerden ze terug naar Zeeland.

Meer informatie over dit bezoek aan Parijs kunt u vinden op de site: www.stzk.nl

 

Getekend
Gerard van Damme  


De Foto's