Internationaal folklore festival
met gehandicapten
 

Van 31 mei tot 3 juni werd in het plaatsje Loitz, zo’n 80 km achter de plaats Rostock in Duitsland een internationaal folklore festival georganiseerd. De stichting “Info”, Internationale Folklore was gevraagd om enkele groepen in verschillende landen te enthousiastmeren voor dit spektakel Onder het motto: “Tag des Tanzes, Musizierens und Gesangs für Behinderte und Tänzer ohne Handicap „ werden begin februari jl. een groot aantal folkloregroepen in diverse omliggende landen geïnformeerd.

De Poolse dansgroep “Poltex” en de Nederlandse folkloristische “Wiej Schotst Vedan” uit de plaats Barchem namen de uitnodiging direct aan. Aangevuld met enkele groepen uit Duitsland.
Alle folkloristen werden ondergebracht in hotels en jeugdherbergen in de omgeving.

De plaatselijke dansgroep Loitz werkt al meerdere jaren met enkele groepen gehandicapten en niet-gehandicapten. En voor deze gelegenheid stelde het Duitse ministerie een financiële bijdrage beschikbaar om dit evenement te kunnen realiseren. En met veel succes.

Vrijdagavond waren alle deelnemers aanwezig om ervaringen uit te wisselen afgewisseld met gemeenschappelijke dansen. Ook de aanwezige burgemeester van de plaats Loitz toonde zich bijzonder geïnteresseerd in alle aanwezige groepen. Hij wil duidelijk alles in het werk stellen om zijn stad en de omgeving wat meer op de kaart te zetten. Want de laatste tijd wordt zijn regio wat in de steek gelaten en vertrekken er steeds meer jongeren naar elders.

Zaterdag werd eerst een bezoek gebracht aan het openluchtmuseumpje van de plaats Demmin.
Nadat de burgemeester van de stad alle groepen had verwelkomd werden meerdere optredens verzorgd op het podium in het park. ’s Middags trokken alle groepen in optocht van het centrum van Loitz naar de Peenetalhalle. Daar opende om twee uur de burgemeester het Internationale folklore festival. Het programma werd gepresenteerd door mevrouw Barbara Meier, de leidster van de plaatselijke groepen. Vooral voor de gehandicapten was het een enorme ervaring om aan hun eigen festival te kunnen deelnemen. ’s Avonds maakten alle deelnemende groepen van de gelegenheid gebruik om dansen met elkaar uit te wisselen.

’s Zondags stelde de plaatselijke pastoor zijn kerk open voor belangstellenden. Daarna werden in de plaatselijke Peenetalhalle nog aardig wat workshops georganiseerd voor de aanwezige groepen.

Getekend
Gerard van Damme  


De Foto's