Holländische Fest in Europa Park
 

Onlangs werd de stichting Zeeuwse klederdracht voor de tweede keer benaderd om weer een bijdrage te leveren aan de Holländische Tagen in de plaats Rust in Duitsland. Even buiten het plaatsje ligt het grootste familiepark van Duitsland het “Freizeitpark & Erlebnis-Resort Europa Park”.

Voor de Zeeuwse organisatie werden een tweetal “Hütte” beschikbaar gesteld. Een om informatie over Nederland te verzorgen aan belangstellenden aangevuld met kleine souvenirtjes. In de tweede hut werd een deel van de collectie klederdrachtpoppen van de stichting tentoongesteld. Deze collectie werd onlangs uit een nalatenschap geschonken aan de folkloristische organisatie.

Beide stands werden bemand door een tweetal folkloristen in klederdracht. Zij informeerden de hele dag iedereen die graag meer wilde weten over Nederland. Een groot aantal campings, toeristische organisaties en het ministerie van Buitenlandse zaken hadden materialen beschikbaar gesteld voor geïnteresseerden. En daar werd dan ook goed gebruik van gemaakt. Vooral de regiokaarten uit de provincie Zeeland trokken veel belangstellenden. Tevens werd in de infostand onderwater opnamen getoond van het “Nationaal Park Oosterschelde”.

Ook het “Poppenhuis” met een twintigtal poppen in diverse authentieke Nederlandse klederdrachten trok aardig wat belangstellenden. Sommigen wilden zeer uitgebreid geïnformeerd worden over de vele verschillen in klederdracht. En uiteraard werden regelmatig vele foto’s gemaakt van belangstellenden en de folkloristen. Zodat men later thuis een goed beeld kan geven van een stukje cultuur van Nederland.

Bij de presentatie van de Zuid Bevelandse klederdracht in het buitenland is de interesse in de gouden stikken altijd enorm groot. Vooral wanneer bij de uitleg daarvan gewezen wordt naar het decreet dat op 6 juni 1809 werd uitgevaardigd door de toenmalige koning van Holland Lodewijk Napoleon; Vrouwen kunnen een oorijzer ter linker zijde dragen en ongehuwde meisjes een ter rechter zijde. Alleen vrouwen die zelf hun kinderen zogen staat het vrij er twee te dragen.

Getekend
Gerard van Damme  


De Foto's