Festival Feman Mosty 2013

  We waren uitgenodigd voor het 13e Internationale Folklore festival in Košice. Samen met de Nederlandse folklore groep “De Achterhookse Folkloredansers uit Ruurlo werden we hartelijk
ontvangen in Slowakije. Echter niet in de plaats Košice maar in Spišské podhradie in Spišská Kapitula;
een hotelletje dat vroeger een klooster was. De Spišská Kapitula is eigenlijk een straat die vroeger toebehoorde aan de orde der benedictijnen. Later werd het de zetel van de bisschop van Slowakije.
En momenteel wordt een deel van het complex gepacht door een culturele stichting. Zij organiseren regelmatig culturele activiteiten waaronder het folklore festival.

Tijdens het festival traden meerdere groepen uit Slowakije op, een groep uit Oekraďne, Polen en de Nederlandse dansgroep. De groep Zestafoni uit Georgië was helaas niet aanwezig. Optredens werden verzorgd in de plaatsen; Spišská Kapitula, Spišské Podhradie, Dúbrava en Košice. Tijdens het
verblijf in de stad Košice werd de Nederlandse vertegenwoordiging ontvangen door de regioburgemeester Emil Petrvalsky. Na het ontvangst werd ook een kort optreden verzorgd voor de ingang van het deelstadskantoor.

Het was een heel bijzondere ervaring om enkele dagen ondergebracht te worden in een klooster dat dateert uit de 13e en 14e eeuw. Het hele complex wordt ook wel “klein Jerusalem” genoemd.
Naast het hele complex ligt ook een heuse Calvarieberg waar de hele kruisweg was uitgebeeld.
Een aantal staties zijn door de jaren heen erg in verval geraakt. En in de communistische
tijd is de staat van een groot aantal gebouwen heel erg achteruit gegaan. Momenteel
wordt getracht om zoveel mogelijk alles weer te restaureren.

De culturele stichting heeft een aantal gebouwen al aardig kunnen herstellen. Er zijn zelfs mogelijkheden om voorstellingen zowel in de openlucht als binnen te kunnen realiseren. Het stijlvol ingericht hotelletje Kapitula dateert uit de 15e eeuw en telt zo’n 18 fraai ingerichte kamers. Ook enkele wijnkelders in het complex zijn ’s avonds toegankelijk voor de gasten. Vooral toeristen met belangstelling voor de geschiedenis is de “Zipser Kapitel met de Zipser Burg” een echte aanrader om te bezoeken. 

Getekend
Gerard van Damme  


De Foto's