Zeeuwse meisjes naar Rome en Wenen

Dinsdag 30 april zullen een zevental Zeeuwse meisjes aanwezig zijn op de receptie ter viering van de Koninginnedag en de Troonswisseling op de residentie van de Nederlandse ambassade in Rome.
Een viertal andere Zeeuwse meisjes zullen op datzelfde moment de Koninginnedagreceptie op de residentie van de Nederlandse ambassade in Wenen bezoeken.

De stichting Zeeuwse klederdracht ontving voor dit jaar meerdere uitnodigingen om Zeeuwse meisjes in klederdracht in te zetten tijdens de receptie in de Nederlandse residenties in het buitenland.
Zondag 28 april vertrekken de twee groepen met een vlucht van Transavia vanuit vliegveld Rotterdam naar Rome en Wenen.

De groep die naar Rome reist wordt daar ondergebracht in hotel Rivoli in Rome. Maandag 29 april verzorgen een drietal stagiaires van de Nederlandse ambassade een excursie naar: het •Sint-Pietersplein, het Castel S’Angelo, Piazza Navona, het Pantheon, de Trevifontein, de Spaanse Trappen, het Colosseum, het Foro Romanun, de Piazza Venezia en het Campidoglio.

De groep naar Wenen wordt ondergebracht in de gastenverblijven van de Nederlandse residentie in Wenen. Maandag 29 april kunnen ze dan een bezoek brengen aan de stad. En dinsdag 30 april zullen elf Zeeuwse meisjes, inclusief de twee kleedsters van de stichting, en een Zeeuwse boer worden ingezet tijdens de Koninginnedagreceptie op beide residenties.

De Nederlandse vertegenwoordigingen in Düsseldorf en Kleve zullen begin mei enkele Zeeuwse meisjes uitnodigen, maar dan als Frau Antje. De Zeeuwse stichting beschikt namelijk ook over een aantal Volendamse klederdrachten.

Het idee van de Zeeuwse stichting om middels de klederdracht een extra tintje te geven aan het realiseren van activiteiten in het buitenland begint aardig zijn vruchten af te werpen. Ook steeds meer andere organisaties, bedrijven en Nederlandse verenigingen in het buitenland doen de laatste tijd een beroep op folkloristen.

Sinds enkele maanden beschikt de Goese stichting over de status van culturele ANBI – Algemeen Nut Beogende Instelling. Hierdoor wordt het voor bedrijven en instellingen nog interessanter omdat giften aan culturele ANBI’s aftrekbaar zijn. De ervaring van medewerkers van de stichting heeft geleerd dat mensen die hun wortels hebben in Nederland en in het bijzonder in Zeeland extra aangetrokken worden door de regionale klederdrachten. En die zijn er in Zeeland gelukkig nog volop te vinden.

Getekend
Gerard van Damme  

P.S. Bijgaand sluiten wij enkele foto’s bij van activiteiten waarbij de Zeeuwse meisjes een positieve bijdrage hebben geleverd.


De Foto's (indruk)