Zeeuws meisje doet het goed in Wenen en Rome

Elf Zeeuwse meisjes brachten de Koninginnedag door in het buitenland. De stichting Zeeuwse klederdracht uit Goes was uitgenodigd om met vier meisjes de receptie in Wenen op te luisteren.
In Rome werd gevraagd om zeven meisjes en een jongen. Op 28 april werden alle folkloristen via Rotterdam airport naar hun bestemming in Oostenrijk en Italië vervoerd. Via een van de regionale weekbladen wisten de medewerkers van beide ambassades van hun familie in Zeeland, dat de provincie zich presenteerde tijdens de Koninginnedagreceptie. En er was zelfs een familielid die dit ter plaatse wilde meemaken en haar zoon in de residentie in Wenen bezocht.

De belangstelling voor de authentieke Zuid Bevelandse protestantse klederdracht blijft heel erg groot. Bij veel medewerkers van Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland roept dit elke keer weer herinneringen op uit het verleden. En dan vooral wanneer men zelf uit het Zeeuwse afkomstig is.
Soms ontstaan er, tijdens zo’n receptie waar het Zeeuws meisje zich presenteert, interessante discussies over de manier waarop men vroeger gekleed ging. Of over het initiatief van de stichting om de folklore op gepaste wijze een bijdrage te laten leveren aan “Holland Promotie”

Bij meerdere belangstellenden roept het ideeën op om in de toekomst meer gebruik te gaan maken van de authentieke klederdracht. Ook vertegenwoordigers van Nederlandse verenigingen in het buitenland, die de recepties bezoeken zijn vaak zeer geďnteresseerd. En er zijn zelf plannen om kinderen van ambassade personeel ter plaatse kennis te laten maken met de regionale klederdrachten.
En daar hoort uiteraard ook een demonstratie babbelaars bakken bij. Want regelmatig krijgt men te horen dat op menig bureau het blikje met de Zeeuwse lekkernij niet mag ontbreken. 

Getekend
Gerard van Damme  

P.S. Bijgaand sluiten wij enkele foto’s bij. Wij hebben ze op groter formaat beschikbaar.

Tevens kunt u een volledige reportage foto’s van de ambassade in Rome vinden op: https://www.facebook.com/olandiamo.in.italia/photos_stream


De Foto's