Internationaal folklore festival in Bitburg

 Van 11 tot 14 juli 2014 werd in de plaats Bitburg in Duitsland voor de 50e keer het Europäisches Folklore-Festival” gehouden. Een delegatie van de st. Zeeuwse klederdracht was uitgenodigd om het weekend in Bitburg door te brengen.

Voor dit jaarlijkse gebeuren waren groepen uitgenodigd uit: Bulgarije, Engeland, Litauen, Polen, Malta, Mexico, Nederland en Roemenië. En enkele muziekgroepen uit Nederland en Duitsland.
Al meerdere jaren bezochten wij dit festival met een Nederlandse vertegenwoordiging. En elke keer weer blijft de “Einzug der Nationen” een van de mooiste momenten van zo’n festival; Het binnenkomen van alle groepen tijdens het spelen van hun nationale volkslied. Terwijl het ook nog eens vlekkeloos gespeeld werd door de plaatselijke muziek vereniging.

En niet alleen die vereniging, maar ook vele andere verenigingen en organisaties helpen mee bij het realiseren van zo’n groots evenement. Elke dag staan van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat vele volwassenen klaar om alle activiteiten zonder probleem te laten verlopen. Een van de grootste krachten achter dit festival is wel de burgemeester dhr. Joachim Kandels. Hij presenteerde ook mede de optredens op de “Festplatz” op de zaterdagmorgen. En ’s middags neemt hij dan ook nog te tijd om met alle genodigden een praatje te komen maken bij een van de activiteiten in de binnenstad.

Wij maakten van alle aanwezige groepen enkele foto’s waarbij ook duidelijk de inbreng van dhr. Joachim duidelijk te zien is. Wanneer het uitkomt speelt hij zelf ook mee met een van de muziek groepen of neemt de taak van de dirigent over.

In het verleden waren vele groepen onder gebracht in een van de vele scholen in en rondom Bitburg. Maar door het wisselen van de vakantie perioden is dit niet meer mogelijk. Alle groepen worden nu ondergebracht in het “Jungendheim” waar zo’n vijf honderd slaapplaatsen beschikbaar zijn.

Volgens de burgemeester is dit festival een van de mooiste culturele manifestaties in de stad.
En daar staan wij dan ook volledig achter. Een bezoek aan het festival is zeker de moeite waard.
Ook gezien de kwaliteit van de aanwezige groepen.

Getekend
Gerard van Damme  


De Foto's