17e Internationaal Folklore Festival
voor kinderen in Bratislava, Slowakije

  Van donderdag 19 tot maandag 23 juni werd in Bratislava het Internationale folklore festival voor kinderen gehouden. De coördinator van het IFCFE mevr. Darina Mladenovová nodigde de Stichting Zeeuwse Klederdracht uit het festival bij te wonen.

Alle groepen werden ondergebracht in het twee sterren hotel “Plus” aan de Bulharska 72 in Bratislava. Naast een groot aantal groepen uit Slowakije was Turkije vertegenwoordigd, Tsjechië, Servië en Bulgarije. ’s Avonds werd het festival in een van de zalen van het hotel geopend.

Bijna alle maaltijden tijdens dit festival werden verzorgd in een grote zaal in het hotel. Voor alle groepen was een speciale plaats gereserveerd. En elk moment stonden een viertal serveersters klaar om alle gasten van een goede maaltijd te voorzien. De verzorging en begeleiding van alle groepen was zeer professioneel georganiseerd. Dagelijks waren er vele jongeren aanwezig om de groepen te begeleiden en alle activiteiten in goede banen te leiden. Voor de leiding van de groepen was er zelfs een speciale zaal beschikbaar waar men zich kon terug trekken voor overleg.

Vrijdag 20 juni werden op een tweetal plaatsen in de omgeving van Bratislava optredens verzorgd voor leerlingen van diverse scholen en belangstellenden. Na een goed verzorgde maaltijd reisden alle groepen naar het oude centrum van de stad voor een kleurrijke optocht. Vervolgens opende de burgemeester van de stad het festival en volgden er optredens van alle aanwezige groepen.

Zaterdagmorgen werden voor een aantal groepen excursies georganiseerd in de omgeving. ‘s middags waren er vanaf twee uur weer optredens van alle deelnemende groepen op een van de podiums in het oude centrum van de stad. Die middag vonden er nog meerdere culturele manifestaties plaats in het centrum van Bratislava. Daarna trokken alle groepen naar het cultureel centrum voor een kinderdisco dat tot tien uur duurde.

Zondagmorgen werden alle groepen in de gelegenheid gesteld om een rondrit te maken door de oude stad. Daarna werd alles in gereedheid gebracht voor het galaprogramma van het festival. En begin van de avond vertrokken alle deelnemende groepen vanuit Bratislava naar huis.

Het was jammer dat, gezien het prachtige weer, belangstellenden niet echt konden genieten van de optredens in de openlucht. Er was weinig tot geen gelegenheid om rustig de hele voorstelling te kunnen volgen. Zaterdag waren er geen stoelen aanwezig om rustig te kunnen zitten in de zon en te genieten van de nationale folklore waar Slowakije nog steeds trots op kan zijn.

Getekend
Gerard van Damme  


De Foto's