Hessischen Volkskunstgilde maken
excursies in het Zeeuwse

 De st. Zeeuwse klederdracht is erin geslaagd om een uitwisseling op het gebied van volkskunst tot stand te brengen. En wel tussen de Duitse deelstaat Hessen en de provincie Zeeland. De Hessischen Volkskunstgilde e.V uit het plaatsje Dreihausen in Duitsland heeft het initiatief voor de uitwisseling genomen. En leden van de Volksdansgroep Ons Boeregoed uit Kruiningen hebben de uitnodiging, om elkaar via de klederdracht nader te leren kennen, aangenomen.

Vrijdag aan het begin van de avond kwamen de 43 leden van de groep aan in Hotel v.d. Valk in Goes. Na het diner ontvingen alle gasten naast de sleutel van hun kamer een uitgebreid pakket informatie over de provincie Zeeland. Beschikbaar gesteld door de VVV’s in Goes en Middelburg. Zaterdagmorgen werd een bezoek gebracht aan Middelburg. Daar werd het stadhuis bezocht en bood dhr. Leon Dewitte een uitgebreide excursie door het centrum van Middelburg aan. Deze werd afgesloten met een haring proeverij aan de viskiosk. Vandaar vertrok de groep richting Aagtekerke. Daar kon men kennismaken met het Zeeuwse ringrijden. Vervolgens beklommen alle leden van de groep de vuurtoren in Westkapelle. Daar hadden ze een prachtig uitzicht over het dorp en zijn bezienswaardigheden. En na een stevige wandeling door het dorp en over de dijk konden ze in restaurant Dijkpaviljoen “De Westkaap” genieten van een consumptie en het prachtige uitzicht over de Schelde.

Na het diner werd in een van de zalen van Hotel v.d. Valk in Goes een besloten avond voor beide groepen gehouden. Zowel de Duitse alsook de Nederlandse groep beschikken over zowel katholieke als protestantse klederdrachten. En dat alleen al was voor echte folkloristen een bijzonder interessant onderwerp. Naast de klederdrachten werd ook aandacht besteed aan tradities en verzorgde de gasten een kort optreden zang en dans begeleid door hun eigen muzikanten.

Zondagmorgen werd eerst een bezoek gebracht aan de dienst in de Maria Magdalena kerk in Goes. Daar trokken de authentieke klederdrachten aardig wat belangstelling van de overige Goese kerkgangers. Gevolgd door een uitgebreide excursie door het oude centrum van Goes. Tegen de middag ging het richting “Neeltje Jans”. Daar werd een rondvaart gemaakt en bezochten de gasten de expositie in een van de pijlers.

Na een goed verzorgd diner in het hotel werden Duitse en Nederlandse folkloristische dansen uitgewisseld. Bij beide groepen was daar veel belangstelling voor. En na een zeer geslaagde avond werden adressen uitgewisseld om in de toekomst verder te kunnen werken op het terrein van de Internationale folklore.

Maandagmorgen werd het bezoek aan de Zeeuwse regio afgesloten met nog een uitgebreid bezoek aan de stad Antwerpen. Daarna ging het weer richting Duitsland.

Getekend
Gerard van Damme  


De Foto's