Kerstmarkt in Lewedorp

Woensdag 17 december werd in het zorgcentrum “De Kraayert” in Lewedorp een gezellige kerstmarkt georganiseerd. Mevrouw Marianne de Jonge, medewerkster van de afdeling welzijn, had de st. Zeeuwse klederdracht gevraagd om enkele beoefenaars van oude ambachten te informeren voor deelname aan de markt. Hoewel de belangstelling aardig groot was werden, in verband met de beschikbare ruimte, een drietal ambachten uitgenodigd.

Van 10.00 tot 15.30 uur konden bewoners en belangstellenden een rondgang maken in het grand café de gang en de kerkzaal. Daar waren een groot aantal tafels ingericht met diverse interessante kerstartikelen en lekkernijen waaronder handgemaakte bonbons van Johan Moerdijk. De snoeperij was aanwezig met een uitgebreid assortiment snoepjes uit grootmoeders tijd. Wilma van Damme toonde haar vaardigheden in het maken van diverse stro artikelen. Joke Moes beoefent het volks schilderen en voorzag houten gebruiksartikelen van diverse kleurrijke bloemetjes. Kunstschilder Hendrik Borst, momenteel woonachtig in Roosendaal, was na vele jaren weer terug in zijn vertrouwde dorp Lewedorp. Daar woonde hij vele jaren en bezocht destijds vele malen het zorgcentrum. Een groot aantal schilderijen maakte hij van meerdere bewoners in hert centrum. En de hele dag waren er belangstellenden die wel een of meerdere personen nog herkenden uit vroeger tijd.

Een jonge harpiste verzorgde op diverse plaatsen in het centrum kerstliederen. Tevens waren er de echte originele oliebollen en stond de “Glühwein” klaar voor belangstellenden. De st. Zeeuwse klederdracht was aanwezig met een groot assortiment babbelaars van Diesch en Joosse uit Middelburg en een groot aantal boerenzakdoeken. Veel belangstelling was er voor de oude ansichtkaarten. Meerdere bewoners wisten regelmatig tekst en uitleg te geven over de omgeving waar de kaarten destijds waren gemaakt. Vaak zelf met naam en toenaam van de afgebeelde personages op de foto’s.

De hele dag heerste er een echte kerstsfeer in het centrum in Lewedorp.

Getekend
Gerard van Damme  


De Foto's