Zeeuwen terug uit China

Afgelopen donderdag 18 september keerden twee medewerkers van de St. Zeeuwse klederdracht terug van een zeer succesvolle reis naar Shanghai in China. Zij werden hoogstpersoonlijk uitgenodigd het “25ste Shanghai Tourism Festival” bij te wonen. Het is een evenement dat jaarlijks maar liefst 6 miljoen Chinezen en toeristen uit de hele wereld trekt. Met dit festival luidt China jaarlijks de start van het toeristisch seizoen in. Zes dagen lang verzorgen zij optredens van groepen uit de hele wereld.

De festival organisatie in Beijing en Shanghai had de Zeeuwse stichting al een tijd geleden gevraagd te willen adviseren bij het zoeken naar muzikale – en folkloristische groepen uit Europa. Temeer daar de organisatie al vele jaren adviseur is voor groepen uit Europa.
Vorig jaar werd de folkloristische dansgroep “Pynimelis” uit de Goese zusterstad Panevezys voor de eerste keer uitgenodigd in China. En dit bezoek maakte destijds zoveel indruk op de Chinezen, dat dit jaar de Litouwse groep een tweede groep uit Vilnius meenam naar het festival.

Tevens nam de organisatie de adviezen van de medewerkers in Goes over. Groepen uit Bulgarije, Litouwen, Rusland en Polen waren nu aanwezig tijdens het grootste festival in China. Tijdens de repetitie werkten de groepen per land samen om tijdens de presentatie op de Huaihai Road in Shanghai een goede promotie voor hun land te kunnen waarborgen. Uit heel de wereld namen meer dan duizend folkloristen en muzikanten deel aan dit spektakel.
Het werd door de Chinese televisie opgenomen en in heel China uitgezonden, hierdoor bereikt het festival meer dan twintig miljoen Chinezen.

Het doel van het bureau voor toerisme in Beijing en Shanghai is om zoveel mogelijk landgenoten te kunnen laten genieten van diverse culturen in de hele wereld. Tijdens de twee uur durende optocht reden er ook een groot aantal reclame wagens van grote ondernemingen mee. Zij zijn de sponsoren van het internationale festival. Voor de komende jaren hoopt de organisatie in Shanghai enkele nieuwe buitenlandse sponsoren te kunnen vinden. Want alle medewerkers uit de hele wereld worden tijdens hun verblijf in Shanghai onder gebracht in drie en vier sterren hotels. En dagelijks begeleid door lokale tolken die de groepen uitvoerig informeren over Shanghai en omgeving.

Naast de dagelijkse optredens op diverse podia in de stad werden excursies georganiseerd naar een parel en zijde museum. Een tweetal Boeddha tempels, een bezoek aan de oude stad een boottocht over de “Huangpu” rivier en een bezoek aan de “Zhouzhuang water village” even buiten de stad.

De delegatie uit Zeeland bracht ook met mevrouw Rose Zhao, van het “International Culture Development CO, Ltd” in Beijing een bezoek aan het Nederlands consulaat in Shanghai. Daar werden zij ontvangen door de Consul-Generaal Mevr. A.D. Adema. Na overhandiging van enkele geschenken werd van gedachten gewisseld over de samenwerking in de toekomst. Naar ons idee liggen er heel wat kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven om via de cultuur extra reclame te kunnen maken in China. Volgend jaar hoopt de Zeeuwse stichting nog meer groepen naar China te kunnen laten afreizen. En uiteraard bedrijven in Nederland kunnen ook een beroep doen op de expertise van de folkloristen.  

Getekend
Gerard van Damme  


De Foto's