Folkloristische dag op camping Orisant
in Colijnsplaat


Zondag 2 augustus van 11.00 tot 17.00 uur werd op camping Orisant aan de West Zeedijk 2 in Colijnsplaat een folkloristische dag georganiseerd. In samenwerking met de st. Zeeuwse klederdracht heeft de familie Verburg een nostalgische dag kunnen realiseren.

De hele dag was het aardig druk bij de vijftien kramen van beoefenaars van oude ambachten. Opvallend veel kinderen met of zonder ouders wisten zich aangenaam te amuseren en informeren. Terwijl de mandenmaker zeer interessante verhalen vertelde over hoe men vroeger manden ging maken in de koude winterdagen, tekende de portrettekenaar vakkundig gezichten van de kinderen.

Enkele folkloristen van de klederdrachten vereniging “Ons Boeregoed” uit Kruiningen showden diverse regionale drachten. Het babbelaars team van de gelijknamige vereniging liet belangstellenden proeven van hun babbelaars die ter plaatse werden gemaakt. Enkele fotografen maakte gretig foto’s van de vlijtige handen die de babbelaars vervaardigden.

De st. Zeeuwse klederdracht bood de volledige collectie blikjes babbelaars van Diesch en Joosse aan, verder de enige echte Zeeuwse kussentjes, sleutelhangers en wenskaarten. Tevens was er voor buitenlandse toerist een magazine over Nederland gratis beschikbaar.

De heer en mevrouw Bestebreur uit Oud-Beijerland waren er met een 8 meter lange miniatuur-expositie. Meerdere malen stond men perplex van de vele miniatuurtjes die in de zon te bewonderen waren. Jennie en Leendert de Leeuw uit Emmeloord verzorgen met hun zoon demonstraties Groenlands kralenwerk en beugeltasjes maken. Zij hadden een tweetal kramen vol met prachtige exemplaren die ook te koop werden aangeboden. Marja Schrier uit Kloetinge was er ook met haar volledige collectie natuurproducten.

Er viel zondag 2 augustus heel wat te beleven op de zeer gastvrije en vriendelijke Oosterschelde camping Orisant. De familie Verburg is vast van plan om volgend jaar weer zo’n folkloredag te organiseren.

Getekend
 
St. Zeeuwse klederdracht
Gerard van Damme  


De Foto's