Klederdracht Festival in Enkhuizen

 Zaterdag 4, zondag 5 en maandag 6 april organiseerde het Zuiderzee museum in Enkhuizen haar klederdracht festival. Daarvoor worden dagelijks een groot aantal folkloristische groepen uitgenodigd en beoefenaars van oude ambachten. Dit jaar waren er met name voor de zondag veel te weinig aanmeldingen. De St. Zeeuwse klederdracht werd gevraagd om groepen te interesseren om aan deze dag deel te nemen. Naast enkele groepen waren er ook meerdere beoefenaars van oude ambachten die wel een of meerdere dagen naar het museum wilden komen.

Dagelijks werd er om 12.00 uur een optocht van alle aanwezige groepen door het museum park georganiseerd. Daarna werden er door alle groepen presentaties en optredens verzorgd op het pleintje Kampen in de muziektent en in of voor de kapel. Enkele beoefenaars van oude ambachten toonden hun handwerktechnieken in kraampjes rond de kapel.

Zaterdag was het weer niet zo bijzonder fraai. Het aantal bezoekers was dan ook minimaal. Zondag en maandag trok de zon heel wat meer bezoekers. Vele toeristen uit diverse landen waren zeer ge´nteresseerd in de vele kleurrijke klederdrachten. De presentaties van meerdere groepen trokken elke keer weer veel belangstellenden. Ook voor de handwerktechnieken werd over belangstelling niet te klagen. Dagelijks waren er ook meerdere hobby fotografen aanwezig om alles keurig op de gevoelige plaat vast te leggen.

De verzorging voor alle gast folkloristen was uitmuntend georganiseerd door de medewerkers van het museum en de vele vrijwilligers die dagelijks te vinden zijn in het museum. In een grote witte tent werden ze door de gastvrouw van het museum ontvangen met koffie en thee. En na de optocht en optredens konden ze in de tent hun klederdracht verzorgen en genieten van een lunch, die door de vrijwilligers werd verzorgd en aangeboden.

De kleedster van de stichting Zeeuwse klederdracht werkte drie dagen aan het opmaken van de Zuid Bevelandse protestantse kappen. In diverse talen werd vele malen tekst en uitleg gegeven over de manier waarop de kappen werden opgemaakt. En bijna altijd werd tekst en uitleg gevraagd over de spiegels (stikken) die een dame op het voorhoofd draagt.

Het verblijf in het openlucht museum werd door de Zeeuwse bijdrage als bijzonder positief ervaren. Het verblijf en de sfeer in het park en het museum nodigt zeker uit tot een tweede bezoek. Temeer omdat er in diverse huisjes ook vele vrijwilligers dagelijks actief zijn die met hart en ziel aan hun ambacht werken. Een bezoekje aan Enkhuizen kunnen wij iedereen van harte aanbevelen. Temeer ook omdat er voor de kinderen naast het museum ook andere kind vriendelijke attracties aanwezig zijn.

Getekend
Gerard van Damme  


De Foto's