Hareng, le roi de la fête

Voor de 23 keer werd onlangs het haring feest in het haven plaatsje Etaples in het noorden van Frankrijk georganiseerd. De plaatselijke folkloristische vereniging “Les Bons Z’Enfants d’Etaples” verzorgt dit weekend in samenwerking met de gemeente. Het hele terrein aan het haventje is voor de feestelijkheden ingericht. Vele tientallen kraampjes met nautische ambachten uit diverse landen zijn er ingericht om de vele belangstellenden te kunnen vermaken. De Nederlandse ambachtengroep “Salland” was vertegenwoordigd met onder andere een mandenmaker, kaasmaken, kaarsen beschilderen, mosterd maken, kantklossen en wolspinnen. Ook staan er meerdere oude spelletjes waar kinderen zich de hele dag kunnen vermaken.

De hele dag schuiven de bezoekers aan voor het kopen van de benodigde bonnetjes voor o.a. gegrilde, gemarineerde of gerookte haring met een broodje en een glas wijn. Of een bakje koffie met een stukje taart, haringsoep, warme wijn of een wentelteefje. In de grote tent wordt de hele dag animatie verzorgd door nationale en internationale muziekgroepen.

Langs het plein staan een tiental grote barbecues opgesteld, waar de hele dag de vele honderden haringen worden gegrild. Met aan het begin een grote tafel waar vier man de haringen staan schoon te maken. Alle medewerkers aan de barbecues dragen een veiligheidsbril met het bekende visserspetje van het vissers plaatsje. Even verderop wordt de haring gerookt in een rookoven en twee rooktonnen. Alle vers bereide vissen gaan naar de diverse uitgifte punten waar leden van de plaatselijke vereniging in klederdracht de producten aan de man brengen. De vele jongeren van de vereniging staan continue klaar om vrijgekomen tafels direct schoon te maken.

Voor de echte haring eters is het een genot om zo’n weekend aan de Franse kust mee te maken. Etaples ligt naast het plaatsje Le Touquet dat ook wel Le Touquet-Paris-Plage genoemd wordt. Waar veel, vooral Franse toeristen, een weekendje doorbrengen.

Getekend
St. Zeeuwse Klederdracht
Gerard van Damme  


De Foto's