Folklore festival in Zagreb zoekt Spaanse groep

 Voor de organisatie van het 49e Internationale Folklore Festival `Medunarodna smotra folklora´ was mevrouw Željka Janeš Beneti op zoek naar een Spaanse folklore groep. Maar op geen enkele manier wist zij in contact te komen me een goede, kleurrijke folkloristische muziek, zang en dansgroep. Zij informeerde de st. Zeeuwse klederdracht in Goes en binnen enkele weken meldden zich enkele groepen aan voor deelname.

De vreugde in Zagreb was bijzonder groot nu een Spaanse groep op het programma kon worden geplaatst. Naast groepen uit Irak, Kosovo, Macedonië, Duitsland, Peru, Portugal en Spaans Baskenland. Als dank voor de medewerking werd een delegatie van de
Zeeuwse stichting uitgenodigd het festival bij te wonen. En zo waren twee
vertegenwoordigers uit het Zeeuwse van 15 tot 19 juli te gast in Kroatië.

Het werd een enorm succesvol festival in het centrum van de stad. En dagelijks trokken vele belangstellenden ’s morgens en ’s avonds naar het Trg bana Jelačića om de talrijke groepen in actie te zien op het podium. Alles onder toeziend oog van de vele vrijwilligers die zich iedere dag weer volledig inzetten om alles in goede banen te leiden.

Ook werden er televisie opnamen gemaakt van het festival op het podium in de “Upper town” van de stad. Daar werd de voorstelling afgesloten door het nationale professionele folklore dans ensemble “Lado”.

Alle groepen waren onder gebracht in de studenten verblijven in de wijk Horvati, waar zij dagelijks met enkele stadsbussen werden opgehaald en weer terug werden gebracht. De maaltijden voor alle deelnemende groepen werden keurig verzorgd in het studenten restaurant. Elke groep werd begeleid door een of meerdere lokale bewoners en studenten die zich daarvoor vrijwillig hadden aangemeld.

Getekend
st. Zeeuwse klederdracht
Gerard van Damme  


De Foto's