Regionaal folklorefeest in MoraviŽ - TsjechiŽ

In de maanden juli en augustus wordt elk weekend wel een dorpsfeest georganiseerd in een van de vele plaatsjes in MoraviŽ in het zuiden van de republiek TsjechiŽ.

Van 19 tot 21 juli was het dorpje Josefov, enkele kilometers verwijderd van de regionale plaats Hodonin, het middelpunt van de Moravische folklore. Vele inwoners van het dorp en de wijde omgeving kleden zich elke dag in hun authentieke, kleurrijke klederdracht. Elke familie beschikt dan ook over een of meerdere klederdrachten die van vader op zoon nog steeds worden gedragen bij speciale gelegenheden.

ís Morgens trekken enkele jongens in de plaatselijke dracht met een aantal muzikanten door de straten. Daar worden ze bij elk huis opgewacht met drank en allerlei lekkernijen, die vaak door de vrouwen in huis zijn klaar gemaakt. Een van de jongens is de kassier en verzamelt ook de giften, die door de families beschikbaar worden gesteld om de kosten van het dorpsfeest te kunnen betalen.

In het midden van het dorp staat dan een enorm ďmeiboomĒ waaromheen de folkloristische activiteiten elke dag plaatsvinden. Vele jongeren groepen uit de naburige dorpen nemen aan het feest deel. Zij tonen er hun folkloristische dansen en laten de bezoekers ook regelmatig kennis maken met wijnen uit hun eigen wijnkelder. Want naast ieder dorp is er een eigen plaats tussen de wijngaarden waar eigenlijk iedere familie zijn eigen wijnkelder beheert. Daar wordt in de vrije tijd vele uren doorgebracht onder het genot van een goed glas wijn. En iedere bezoeker wordt er graag uitgenodigd om in hun wijnkelder alle soorten wijn te proeven.

Op de foto tonen Lucie en Martin hun authentieke, kleurrijke klederdracht, die door de familie nog met veel huisvlijt wordt verzorgd en bewaard.

Getekend
 
St. Zeeuwse klederdracht
Gerard van Damme  


De Foto's