Zeeuwse meisjes graag gezien
op koningsreceptie

 Vele Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland organiseren eind april begin
mei hun jaarlijkse koningsreceptie voor hun relaties. In 2011 ontving de St. Zeeuwse klederdracht
in Goes voor het eerst een verzoek van de Nederlandse ambassade in Wenen en het
Nederlands consulaat in Kleve. Zij wilden graag enkele meisjes uit Zeeland in klederdracht
laten serveren. De Zeeuwse bijdrage aan de Koninginnedag receptie in dat jaar was zo’n succes dat de jaren daarna andere vertegenwoordigingen dit idee overnamen.

Meerdere Zeeuwse meisjes reisden in vijf jaar tijd naar Kleve, Düsseldorf, Wenen, Rome en Parijs.
De afgelopen week was Zeeland weer met vier Zeeuwse meisjes vertegenwoordigd in de Nederlandse residentie in Wenen en met drie Zeeuwse meisjes in Kleve in het Nederlands consulaat.

Daar in Duitsland “Frau Antje” beter bekend is dan “Zeeuws meisje” wordt daar steeds meer gevraagd om jonge dames in Volendamse klederdracht. Vandaar dat Esther en Lisa uit Arnemuiden en Rikki uit Goes als “Frau Antje” de meer dan tweehonderd genodigden meer dan duizend hapjes aanboden tijdens de receptie in het consulaat in Kleve.

Consul Freddy Heinzel was ook dit jaar weer bijzonder te spreken over de inzet van de dames uit het Zeeuwse. Hij sprak de wens uit om het volgend jaar weer een beroep te kunnen doen op enkele jonge dames, die graag wat ervaring op willen doen in een Nederlands consulaat in het buitenland.

Jonge dames in Zeeland die in de toekomst ook graag eens willen deelnemen aan zo’n activiteit, kunnen zich daarvoor aanmelden bij de St. Zeeuwse klederdracht in Goes. www.stzk.nl Vooral wanneer je handig om kunt gaan met volle dienbladen en in een Zeeuwse of Volendamse klederdracht actief wilt zijn, dan zijn er zeker mogelijkheden.

Getekend
Gerard van Damme  


De Foto's