Nostalgische dag in Goes enorm succes

De nostalgische dag in Goes is weer terug van weggeweest. Zaterdag 27 juni om elf uur stonden de vele belangstellenden en toeristen al met smart te wachten op het Grote Markt op het begin van de nostalgische dag. Opvallend was het grote aantal fotografen, de een met een nog groter toestel en lens dan de ander, die de mooiste plaatjes wilden schieten van deze dag.

In de infostand van de St. Zeeuwse klederdracht kwamen de hele dag de vele reacties binnen over deze dag. Van heinde en ver was men gekomen om maar niets te hoeven missen van de nationale folklore die herleefde in de ganzenstad. En uiteraard trok de doldwaze ganzen parade onder leiding van tamboer-maitre Marcell van Leeuwen en zijn vrouw uit het Duitse Emmerich elke keer weer de aandacht van het winkelend publiek. Iedereen die op tijd zijn fototoestel kon vinden wilde dit tafereel op de gevoelige plaat vastleggen voor thuis.

Minder geluk hadden de vele bezoekers en toeristen die speciaal naar de grote Markt in Goes waren gekomen om een portie vers gerookte paling van de Schouwse palingroker Rinus Smalheer uit Dreischor te kunnen bemachtigen. Hij ondervond aardig wat tegenwerking bij de verkoop van zijn regionale zeeproducten van een van de viskramen op de zaterdagmarkt. Maar nadat Tom de Koning van de St. Goes Marketing de burgervader van de stad uitvoerig had geďnformeerd werd officieel toestemming verleend om vers gerookte paling aan de man te brengen. De Goese burgemeester was zelf ook even aanwezig en hem werd direct een Zeeuwse babbelaar aangeboden door een van de Zeeuwse meisjes.

Het mini draaiorgel ’t Koolhaasje uit Winkel in het hoge noorden en de accordeonist uit Hippolytushoef wisten de hele dag ook vooral veel kinderen te interesseren in de Nederlandse melodietjes die in het hele centrum te beluisteren waren. Ook meerdere fotografen maakten graag opnamen van het orgel. En de heren Arend en Pim konden de vele jeugdige belangstellenden minuten lang boeien met hun spannende verhalen over ’t Koolhaasje.

De kostuum- en dansvereniging “Schampeljoen” uit Dordrecht was met zo’n dertig folkloristen naar Goes gereisd om een tweetal optredens op de Markt te verzorgen en tussen het winkelend publiek te figureren. Voor een groot aantal bezoekers was de presentatie en dans optreden eigenlijk veel te kort. Men wilde graag meer folkloristische activiteiten op de Grote markt in Goes.

Tevens werden de kraampjes met oude ambachten en streekproducten ook druk bezocht. Meerdere malen stonden de belangstellenden rijen dik de verrichtingen van de ambachtslieden te volgen om daarna over te gaan tot koop van een of meerdere producten.

Ook de stand met een authentiek origineel van het Zeeuws Volkslied geschreven in 1919 door D.A. Poldermans in opdracht van Coll. Zeeuwse Bibliotheek aangeboden door NV Oliehandelsvereniging te Rotterdam, ter gelegenheid van het 50 jarig Regeeringsjubileum van H.M. de Koningin trok aardig wat belangstellenden.

En om half vier werd de dag afgesloten door een tweede optreden van de kleurrijke dans- en presentatie groep uit Dordrecht. De organisatie was bijzonder te spreken over het verloop van deze dag; De nostalgie van weleer was weer enkele uren terug in het hart van Zuid Beveland.

Getekend
Gerard van Damme  


De Foto's