Stroskerksedag in Serooskerke groot succes

Zaterdag 4 juli werd in Serooskerke weer de jaarlijkse Stroskerksedag georganiseerd. En daar het dit jaar een jubileumjaar betrof, werd de hulp ingeroepen van de st. Zeeuwse klederdracht; Men wilde deze dag een extra tintje geven met een aantal beoefenaars van authentieke ambachten.

Aan het eind van de Torenstraat, de straat waar alle kraampjes waren geplaatst, was ruimte gemaakt voor een achttal ambachten. En de belangstelling was eigenlijk voor elk ambacht bijzonder groot. Op speciaal verzoek van de organisator van het evenement was de zoon van palingroker Ed Langeveld uit Vlissingen uitgenodigd om die dag verse paling aan het publiek aan te bieden. En na het urenlang roken was de afname van verse paling overweldigend groot. Ook Jaap Goosen uit Zaamslag gaf vele malen uitleg over het vervaardigen van een origineel paerdemes. Wilma van Damme uit Ouwerkerk genoot van de grote belangstelling voor haar ambacht; het strovlechten.

De ambachtslieden Dickie en Riens Booy uit Waarde verzorgen de hele dag demonstraties stoelenmatten en mandenvlechten. Zij wisten belangstellenden te interesseren in het verleden van hun ambacht. Op boeiende wijze gaven ze tekst en uitleg over de manier waarop de ouderen de winterdagen doorbrachten.

Ina van Lomwel uit Vlissingen liet de gasten kennismaken met een diversiteit aan Zeeuwse borstbeelden die zij dagelijks maakt in haar atelier in Vlissingen. De st. Zeeuwse klederdracht bood de volledige collectie blikjes babbelaars van Diesch en Joosse aan, verder de enige echte Zeeuwse kussentjes, sleutelhangers en wenskaarten. Tevens werden de Duitstalige toeristen voorzien van een kleurrijk magazine en een actueel kaartje van Nederland.

De heer en mevrouw Bestebreur uit Oud-Beijerland kwamen met een echte publiekstrekker. Een 8 meter lange miniatuur-expositie. Zij toonden allerlei miniaturen in sfeervolle tafereeltjes van weleer. Meerdere malen werden belangstellenden uitvoerig ge´nformeerd over de vele uren werk die er door het echtpaar in werden gestoken om de miniatuurtjes zo getrouw mogelijk te maken.

Naast de vele belangstellenden waren er ook enorm veel vertegenwoordigers van markten uit andere dorpen die van de gelegenheid gebruik maakten om de ambachtslieden te benaderen met het verzoek ook hun markt te willen opleuken met hun ambacht. Er is echt een grote vraag naar ambachtslieden die een toeristenmarkt een extra tintje willen en kunnen geven.

Getekend
Gerard van Damme  


De Foto's