Gastles van visspecialist
Adriaan van Moort uit Goes
in Shanghai, China

De Zeeuwen Adriaan van Moort en Gerard van Damme maakten een 10 daagse reis naar Sjanghai en Beijing in China. Zij waren daar hoogstpersoonlijk uitgenodigd door de organisator van het “Shanghai Baoshan International Folk Arts Festival” mevrouw Rose Zhao. Het is een evenement dat jaarlijks miljoenen Chinezen en toeristen uit de hele wereld trekt. Het wordt juist in oktober georganiseerd omdat een verblijf in Shanghai dan heel aangenaam is. Dagelijks waren er optredens van zo’n twaalf folkloristische groepen uit de hele wereld.

Al meerdere jaren is de stichting Zeeuwse klederdracht adviseur van folkloristische dansgroepen in Europa bij Internationale folklore festivals. In China werden dit jaar door de stichting aan een drietal festivals meerdere ensembles geadviseerd en uitgenodigd. Tijdens dit festival reisden beide heren dagelijks mee met het ensemble “Zorachka” uit de stad Minsk in Wit Rusland. Een viertal groepen waren ondergebracht in het Shanghai Holland Hotel dat door een Chinese zakenman, woonachtig in Nederland, enkele jaren geleden werd gebouwd.

Doordat het evenement een Folk Arts Festival was, ontstond het idee om tijdens het festival een demonstratie haring fileren te verzorgen. In China wordt namelijk heel veel vis geconsumeerd. Visspecialist Adriaan van Moort van de Middelburgse- en Goese viskiosk wilde dit oude ambacht graag verzorgen in Sjanghai. Door de bijzonder korte tijd van voorbereiding was het echter niet haalbaar om op een verantwoorde manier haring in China beschikbaar te hebben. Daarom werd gekozen voor een plaatselijke vissoort.

Op verzoek van mevrouw Rose Zhao en in overleg met de manager van het hotel werd besloten om in de foyer van het Shanghai Holland Hotel de presentatie te verzorgen. De belangstelling van de Chinese zijde was bijzonder groot. Temeer omdat het fileren van vis niet zo bekend is in die regio. Zelfs de kok van het restaurant in het hotel liet zich vakkundig voorlichten. De gefileerde vis werd de volgende morgen bij het ontbijt aan de gasten gepresenteerd.

De organisator van het festival gaat bekijken of er volgend jaar mogelijkheden zijn om oude ambachten in het evenement op te nemen. Tevens ontving de stichting alweer uitnodigingen om voor 2016 meerdere ensembles naar China te sturen. Opvallend bij dit festival was wel dat alle groepen meerdere scholen bezochten in Shanghai. Daar werden de groepen heel gastvrij ontvangen. Kinderen vaak in hun regionale dracht verwelkomden de groep. En voor hun optreden konden ze deelnemen aan een groot aantal vaardigheden die door de kinderen dagelijks tijdens de lessen worden geleerd. Ook voor de openbare voorstellingen in de openlucht waren vaak vele duizenden Chinezen op straat te vinden. Vooral tijdens de parade stonden de straten overvol met zeer enthousiaste Chinezen van jong tot oud. Zwaaiend met vlaggetjes van de deelnemende buitenlandse groepen. Tevens werd de hele parade via de Chinese televisie uitgezonden.

Als waardering voor de medewerking aan de festivals in China werd de Zeeuwse delegatie uitgenodigd door het VVV in Beijing om enkele excursies mee te maken in de hoofdstad. Daar werd een bezoek gebracht aan het Tian’an Men Square, de verboden stad, de Chinese muur, het zomerpaleis en het vogelnest. Vrijdagmiddag arriveerden ze met een directe vlucht van Beijing International Airport naar Schiphol terug in Nederland. 

Getekend
St. Zeeuwse Klederdracht
Gerard van Damme  


De Foto's