Nederlandse folklore voor Vietnamese toeristen

Woensdag 15 juli verzorgde de dansgroep Oostzaan een folkloristische avond voor Vietnamese toeristen in Amsterdam. Sinds dit jaar wordt in de reisgidsen in Aziatische landen een folklore avond aangeboden voor toeristen die Nederland willen gaan bezoeken. Het gezelschap uit Vietnam meldde zich als eerste aan voor zo’n folkloristische attractie.

In samenwerking met de st. Zeeuwse klederdracht heeft de “Destination Manager Benelux” van de reisorganisatie een overeenkomst gesloten om een folklore avond tijdens het verblijf in Nederland te kunnen realiseren. Zo’n 12 folkloristische dansgroepen uit heel Nederland hebben zich aangemeld om een of meerdere voorstellingen te gaan verzorgen in hun authentieke klederdracht.

Willy Blanes, een van de danseressen van de groep schreef het volgende verslag van de avond:

“”Wat een avond!
Met rolkoffertjes door de straten van Amsterdam.
 Kruip door sluip door, door de aan-een-geregen pandjes uit de 17e eeuw, van de Vijff Vlieghen naar de dansvloer "maat postzegel" met brandende kaarsen in de loop.
Daarna trappetje af, trappetje op, naar een piepklein kantoortje waar we ons konden verkleden.
Het was weer "leve de improvisatie".
Anneke zat verschillende keren klem met haar Spakenburgse kraplap en af en toe moesten we elkaar goed vasthouden om niet van de aflopende houten vloer te glijden.
Helaas konden we niet alles laten zien en horen wat we op ons programma hadden staan.
De Vietnamezen waren moe waardoor we al voor achten de avond moesten afsluiten met een kleine verkleedpartij, een dansje, een fotosessie en het uitdelen van "het aardigheidje".
Het idee om iets voor de gasten mee te brengen was een top idee!
Het werd in blijde verbazing geaccepteerd en de begeleidster had zo iets leuks nog niet eerder meegemaakt. We staan nu bovenaan op haar verlanglijstje.””

Alle verzoeken voor een folkloristische attractie worden gecoördineerd door de st. Zeeuwse klederdracht. Zij informeert alle aangesloten groepen naar de mogelijkheid om een optreden te realiseren. Steeds worden een tweetal groepen geselecteerd, zodat er altijd een groep beschikbaar is bij onvoorziene omstandigheden.

Getekend
 
St. Zeeuwse klederdracht
Gerard van Damme  


De Foto's