Folkloredag in Vlissingen

De Vlissingse Ondernemers Centrale wilde wel eens iets aparts organiseren voor de toeristen en bezoekers in het centrum van Vlissingen. Hun gedachten ging uit naar de zaterdag voor Pinksteren. De Coordinator van de Centrale informeerde de St. Zeeuwse klederdracht in Goes naar de mogelijkheden.

Na een telefonisch advies werden vele folkloristen in en buiten de regio geďnformeerd of zij wilden deelnemen aan het realiseren van een folkloristische dag in het centrum van Vlissingen. Hoewel zaterdag 23 mei al snel in zicht kwam, reageerden er toch aardig wat belangstellenden voor deze dag.

Hoewel het budget voor die dag niet erg groot was, kon er toch een aardige folkloristische Zeeuwse dag worden samengesteld. Mevrouw Monique Brassé uit Middelburg wilde graag demonstraties regionale sieraden maken verzorgen, terwijl Ed Langeveld wel een thuis wedstrijd wilde spelen met zijn palingrokerij. Jaap Goosen uit Axel gaf tekst en uitleg over het snijden van een paerdemes terwijl een tweetal folkloristen van de groep Medioburgum-Walacra uit Middelburg continue de echte Zeeuwse babbelaars bereidden. De dansers van de groep uit Middelburg verzorgden een drietal optredens op enkele plaatsen in het centrum en de st. Zeeuwse klederdracht had op de Kleine markt in het centrum een souvenir- en informatie centrum ingericht, terwijl twee Zeeuwse meisjes met juk en emmertjes continue Zeeuwse babbelaars uitdeelden aan toeristen en belangstellenden.

De reacties waren buitengewoon spontaan. Vele passanten op straat gingen direct op zoek naar hun mobieltje of fototoestel bij het zien van een of meerdere wandelaars in authentieke klederdracht. De social media reageerde gelijk met enthousiaste berichten over de sfeer in het centrum van Vlissingen. Zelfs enkele medewerksters van winkels kwamen naar buiten om even samen met de folkloristen op de foto te gaan. De Zeeuwse meisjes met hun juk en babbelaars hadden echt meer dan een uur nodig om hun rondje door het centrum te maken. Continue werden ze aangesproken door jong en oud. Ook de optredens van Medioburgum-Walacra trokken vele nieuwsgierigen, die met volle verbazing een of meerdere Zeeuwse dansen bewonderden, die onder begeleiding van een tweetal accordeonisten werden uitgevoerd.

In de loop van de middag kwam het zonnetje door en werd het steeds drukker op het terras op de Kleine Markt aan de Walstraat. En tegen vijf uur werd de folkloredag cultureel afgesloten met een aantal muzikanten die door café “het Archief” waren uitgenodigd voor een aantal optredens.

Belangstellenden voor folklore activiteiten kunnen 27 juni in Goes terecht. Daar wordt een nostalgische dag georganiseerd met o.a. een echte Goese Ganzen parade.

Getekend
Gerard van Damme  


De Foto's