Authentieke markt in Vreeswijk

 Zaterdag 5 september werd in Vreeswijk de jaarlijkse authentieke markt georganiseerd. Voor de zesde keer werd in het historische schippers- en sluizendorp Vreeswijk de markt gehouden.
Het plaatsje is sinds 1971 opgenomen in de gemeente Nieuwegein.

Deze Authentieke Dag markeerde de start van de Vreeswijke Septemberdagen. Op deze dag stonden historische voertuigen centraal en werden vroegere ambachten en gebruiken gedemon-streerd. De organisatie nodigde bezitters van historische vracht- en personenauto’s, motorfietsen, tractoren en bromfietsen uit om aan deze dag deel te nemen met onder andere een mooie rondrit van ca. 60 km door de regio.

Na de rondrit werden alle auto’s in de straten van het dorp geparkeerd en konden de vele bewonderaars de juweeltjes uitvoerig fotograferen en bekijken. De trotse eigenaars waren altijd in de buurt om tekst en uitleg te geven.

In de Dorpsstraat en Koninginnenlaan waren een groot aantal kramen geplaatst waar beoefenaars van oude ambachten demonstraties verzorgden. Door het regenachtige weer konden niet alle ambachten optimaal presenteren. De St. Zeeuwse klederdracht uit Goes was uitgenodigd om deel te nemen aan deze dag. Met hun stand Zeeuwse babbelaars en andere regionale artikelen trokken ze veel belangstelling. Vooral van bewoners uit de omgeving die jaarlijks hun vakantie in Zeeland doorbrengen.

Op de Museumwerf waren alle werkplaatsen opengesteld voor het publiek. Bezoekers konden zien hoe staal voor scheepsrestauraties wordt gebogen, gesneden en gelast. Bezoekers die het aandurfden konden (onder begeleiding) ook zelf ervaren hoe je kunt lassen. Ook de timmerwerkplaats, waar ambachtelijke timmerlieden werkten aan luikenkappen en scheepsbetimmeringen, was te bezichtigen. Uiteraard waren de gewone exposities en schepen ook te bekijken en was het Theehuys open.

Ook waren een groot aantal model bouwers van schepen en motoren aanwezig om demonstraties te verzorgen. Het thema van dit gezellige evenement voor jong en oud was: “Stoom en Diesel” Ook hiervoor was de hele dag grote belangstelling. In de Vaartse Rijn was een miniatuur haven gebouwd door de modelboten.

Hoewel het weer niet meewerkte was er de hele dag toch aardige belangstelling voor de zesde authentieke markt in het dorp Vreeswijk.

Getekend
St. Zeeuwse Klederdracht
Gerard van Damme  


De Foto's