Visserijdag in Arnemuiden

Zaterdag 25 juni werd in Arnemuiden de jaarlijkse visserijdag gehouden. In het centrum van het dorp stonden zon 100 kramen en er was een baan voor de ringrijders uitgezet. Op het havenhoofd waren enkele ambachten uitgenodigd. Dhr. Verkamman gaf in zijn stand tekst en uitleg over het vissen van de schepen. De kappen opmaakster van de St. Zeeuwse klederdracht liet zien op welke manier een originele Zuid Bevelandse protestantse kap wordt gereinigd en weer opnieuw wordt opgemaakt. Vooral bij de zondaagse kap vraagt dit erg veel vakmanschap dat in het verleden slechts door een aantal boerinnen werd beoefend. Riens Booy de mandenmaker wist meerdere jongeren te interesseren voor het vak van mandenmaker. Een aantal kinderen wilden zelfs meehelpen om een mand te vlechten.

Naast het kraam van de haringman was een expositie van vrije vormgeving in rvs. Paul Walthuis uit Middelburg heeft zelfs ook enkele ontwerpen van de Zeeuwse knoop kunnen realiseren. Deze trokken door het aanwezige zonnetje aardig wat belangstellenden.

In de winkelstraat van Arnemuiden was Dana Hamelink ook aanwezig met een grote collectie borduurwerk kaarten. De Zeeuwse freubels hadden hun stand ingericht met leuke cadeautjes mert een Zeeuws tintje. En Jan van de Plasse uit Heinkenszand toonde zijn houtcreaties naar eigen ontwerp en met de hand gemaakt.

Op het water trokken de jongeren uit het dorp met hun aloude omgebouwde sloepen tot vissersboot enorm veel belangstelling. Vooral wanneer zij met hun schip heen er weer voerden voor de belangstellenden.

De hele dag was het een gezellige drukte in en om Arnemuiden.

Getekend
Gerard van Damme

 


De Foto's