Europäisches Folklore-Festival 8 – 11 juli 2016

 

Dit jaar werd voor de 52 keer het folklore festival in Bitburg in Duitsland georganiseerd. Van vrijdag 8 tot en met maandag 11 juli werden een groot aantal optredens verzorgd in de feesttent, Am Spittel en de Petersplatz. Zondag was er, onder een stralende zon, een optocht met meer dan 30 groepen uit binnen- en buitenland.

De buitenlandse groepen kwamen uit: Slowenië, Roemenië, Tsjechië, Letland, Nederland Italië, Hongarije, Frankrijk, Montenegro, België, Polen, Tatarstan en Luxemburg.

Uit Nederland was de authentieke Zeeuwse volksdangroep van “Ons Boeregoed” uitgenodigd. En tijdens hun presentaties en optredens was er aardig wat belangstelling van het publiek. Ook het jongeren ensemble “Happy Childhood” uit de stad Kazan in Tatarstan was speciaal voor dit festival overgevlogen vanuit Rusland.

Enkele weken geleden vielen enkele aangemelde groepen uit en werd een beroep gedaan op de stichting Zeeuwse klederdracht in Goes. Zij wist de leidster van het ensemble mevrouw Svetlana Ishkuzina te enthousiasmeren om met een van haar jongeren groepen deel te nemen. En elke keer weer was de belangstelling voor de jongeren uit het verre Oosten bijzonder groot.

Alle buitenlandse groepen werden tijdens het festival ondergebracht in hotels in Bitburg en omgeving. De dagelijkse maaltijden en begeleiding werd verzorgd door een groot aantal vrijwilligers van diverse vereniging in de regio Bitburg. Ook de burgemeester van de stad dhr. Joachim Kandels volgde het hele festival op de voet. Zaterdagmorgen was hij actief aanwezig bij het treffen van de culturen op het podium “Am Spittel”. ’s Avonds opende hij de “Einzug der Nationen”, waarbij alle groepen met hun nationaal volkslied werden binnen gehaald. Daarna waren alle groepen in de gelegenheid om enkele dansen aan het publiek te tonen. Tegen middernacht sloot het jongeren ensemble uit Tatarstan de optredens af met een daverende show.

Jammer dat er op een internationaal folklore festival met zo’n reputatie zo weinige ensembles uit andere continenten aanwezig was.

Getekend
Gerard van Damme

 


De Foto's