Ambachtendag in het karrenmuseum
in Essen, BelgiŽ

Zondag 28 augustus werd voor de 33e keer de ambachtendag in het karrenmuseum in Essen georganiseerd. Voor deze dag deed de organisatie van het museum een beroep op de medewerking van de stichting Zeeuwse klederdracht. Een viertal specifieke ambachten waaronder een blaasinstrumentmaker, de babbelaars bakkers, een paerdemes snijder en een Zuid Bevelandse kappen opmaakster waren uitgenodigd demonstraties te verzorgen.

Van 13.00 tot 18.00 uur toonden vele ďstielmannenĒ ambachten van weleer op meerdere plaatsen op het gezellig ingerichte terrein van het museum. Voor de jongeren waren mogelijkheden om je per ezel of paard te verplaatsen. Voor de aller kleinsten was er een met de hand aangedreven carrousel. Verkleed als ridder of prinses konden ze te paard proberen ringen te steken. De Lichtaartse Vlegeldorsers gaven regelmatig demonstraties van het dorsen van rogge met de vlegel in groepen van twee of meerdere personen. Iedere combinatie heeft zijn eigen klank en ritme. In een tent ernaast verzorgden meerdere dames de kunst van het strovlechten. Onder een van de overkappingen was houtdraaier Johan van Dongen actief en creatief glasblazer Frans Meeuwsen liet zich bijstaan door enthousiast kinderen. Er was zelfs een mobiele houtzagerij actief op het terrein.

Voor jong en oud viel er heel wat te beleven op deze zonnige zondagmiddag tussen de grootste collectie karren, wagens en koetsen in BelgiŽ. Een bezoekje aan een van de vele evenementen in dit museum is zeker de moeite waard. Tevens zijn de entree prijzen portemonnee vriendelijk voor het hele gezin. En na het bezoek is het goed toeven in het aangrenzende restaurant of in een van de vele eetgelegenheden in het centrum van Essen.

De volgende evenementen staan gepland op donderdag 24 november. Dan is er om 19.30 uur een smokkeltocht. Zondag 18 december is er van 13.00 tot 18.00 uur een winterfeest in een betoverende kerstsfeer.

Nadere informatie kunt u vinden op: www.karrenmuseum.be

Getekend
Gerard van Damme  
 


De Foto