Stichting brengt werkbezoek aan MoraviŽ

 Maandag 6 juni 2016 bracht een delegatie van de St. Zeeuwse klederdracht een werkbezoek aan de stad Hodonin in de regio MoraviŽ in TsjechiŽ. Zij waren daar enkele dagen ondergebracht in het pension: Na Valech, in de voetgangerspromenade van Dolni Valy in Hodonin. ďs morgens om 10.00 uur werden besprekingen gevoerd met de leider van de folklore dans groep ZerotinĒ uit de plaats Straznice. Met Ing. Vitezslav Horak werden de mogelijkheden besproken om zowel voor het ensemble alsook voor de orkest bezoeken te kunnen brengen aan enkele festivals in Frankrijk, BelgiŽ en Nederland.

Het ensemble ďZerotinĒ komt uit de plaats Straznice waar elk jaar een van de bekendste folklore festival in TsjechiŽ wordt gehouden. In de stad is zelfs een speciaal openluchttheater waar dit festival plaats vindt.

Aan het begin van de avond werd een bezoek gebracht aan dhr. Stanislav Pavka, muzikant van de Zimbal band Husaren in MoraviŽ. De uit zes man bestaande band heeft al meerdere optredens in steden in Duitsland verzorgd. Ook zij zijn bijzonder geÔnteresseerd om de komende jaren optredens te gaan verzorgen in Frankrijk, BelgiŽ en Nederland.

In de tachtiger jaren bracht dhr. Pavka uit het dorpje Josefov al een cultureel bezoek aan de stad Goes. Hij maakte toen deel uit van een van de culturele ensembles o.l.v. Dhr. Cech. Zij verzorgden toen meerdere voorstellingen in de Zeeuwse regio.

Tijdens het verblijf in de stad Hodonin viel het de delegatieleden op dat er de laatste jaren hard wordt gewerkt om het centrum van de stad op te knappen. Met steun van de Europese Unie zijn er al heel wat gebouwen gerestaureerd. Ook de voorzieningen voor gastenverblijven is aanzienlijk verbeterd. Het pension ďNa VelechĒ in de voetgangers promenade kunnen wij iedereen van harte aanbevelen. Via de site: www.penzionnavalech.cz kan men direct in het Engels een of meerdere kamers boeken. Van een bekende boekingssite wordt dit pension gewaardeerd met het cijfer 9,6.

Getekend
Gerard van Damme

 


De Foto's