Folkloristische dag echt iets voor het hele gezin!

 Woensdag 10 augustus 2016 van 10.00 tot 17.00 uur werd op camping Orisant aan de West Zeedijk 2 in Colijnsplaat een folkloristische dag georganiseerd. In samenwerking met de st. Zeeuwse klederdracht heeft de camping kosten noch moeite gespaard om een grootse activiteit voor het hele gezin op te zetten.

De hele dag konden belangstellenden kennis maken met een groot aantal beoefenaars van oude ambachten. Er waren demonstraties sierglas blazen, schapenwol spinnen, mandenvlechten, portrettekenen, kaarsen beschilderen, mosterd maken, palingroken, creatief handwerk, touwslager, zijde schilderen, babbelaars bakken en Zeeuwse kappen opmaken. Vooral voor gezinnen met kinderen was een bezoekje erg interessant en leerzaam. Er waren meerdere beoefenaars van ambachten die heel uitgebreid vertelden over hun ambacht. Zij wisten kinderen bijzonder te boeien. Ze mochten zelfs meehelpen om een product te leren maken.

De st. Zeeuwse klederdracht bood de volledige collectie blikjes babbelaars van Diesch en Joosse aan, verder de enige echte Zeeuwse kussentjes, sleutelhangers en wenskaarten. Vele oude ambachten konden belangstellenden heel wat vertellen over het ontstaan van hun ambacht in vroeger tijd. De portrettekenaars legden kinderen in kleur of zwart wit haarfijn vast op papier. De Schouwse palingroker bereidde zijn paling op authentieke wijze in de rook van een zorgvuldig samengestelde mix van eiken en beukenhout. Volgens een origineel Schouws recept.

Ondanks een enkele regenbui was het een geslaagde dag op camping Orisant in Colijnsplaat.

Getekend
Gerard van Damme  
 

Voor nadere informatie over de camping: www.orisant.nl
 


De Foto