Internationaal Volksdansfestival in Vosselaar

 De Vlaamse Volkskunstgroep “Dophei” in het plaatsje Vosselaar organiseert dit jaar de 19e editie van hun internationaal volksdansfestival. Van 12 tot en met 15 augustus 2016 zijn de groepen “Anadolu Folklor Toplulugu”uit Istanbul, Turkije en “Pena Fragatina uit de plaats Fraga in Spanje te gast in België. Zondagavond 14 augustus werd het programma aangevuld met de groep “Bizovac” uit Kroatië die uitgenodigd waren door het festival in Hasselt.

In verband met de afmelding van een Slowaakse groep was de st. Zeeuwse klederdracht gevraagd om te helpen zoeken naar een vervangende groep. Maar een groep uit Moldavië kon, gezien de korte tijd van voorbereiding, niet alle reisdocumenten tijdig organiseren.

Twee vertegenwoordigers van de Goese stichting waren uitgenodigd de gala voorstelling van zondagavond 14 augustus bij te wonen in de Gemeentehal in Vosselaar. Het was een interessante ervaring om nader kennis te maken met het festival en de Vlaamse omgeving. Direct bij aankomst werd een bezoek gebracht aan brasserie “Het Park” aan het Remi Lensplein in het dorp. En na een goed verzorgde maaltijd waren we tijdig aanwezig in de grote hal waar een internationaal folklore gezelschap uit België, Turkije, Kroatië en Spanje een avondvullend programma verzorgde.

De organisatie van het festival kwam bijzonder professioneel over. Alles was tot in de puntjes verzorgd. Dankzij de medewerking van de vele vrijwilligers uit de regio. Ook het programma van Volkskunstgroep “Dophei” was heel afwisselend en verveelde geen moment. Vooral ook gezien het aantal plaatselijke muzikanten die de dansers en danseressen begeleiden.

Voor de echte folkloristen was het een waar genoegen om zo’n avond mee te kunnen maken. Hopelijk geeft deze activiteit de Vlaamse groep nieuwe energie om in de toekomst haar werkzaamheden te kunnen blijven voorzetten. Want de groep is het zeker waard om haar talenten ook buiten de grenzen te kunnen presenteren. 

Getekend
Gerard van Damme  
 


De Foto