Zeeuwse zaken in USA
 

 Enkele dagen geleden keerde een delegatie van de stichting Zeeuwse klederdracht terug van een cultureel werkbezoek aan de Verenigde Staten van Amerika. Zij waren hoogstpersoonlijk uitgenodigd door een drietal folklore festivals in de staten Idaho en Utah. In de plaats Burley, Idaho werd van 23 tot 30 juli het “Magic Valley Folk Festival” georganiseerd. In Springville, Utah het “World Folkfest” van 30 juli tot 06 augustus en in Bountiful, Utah het “Summerfest International Art & Folk Festival” van 06 tot 13 augustus.

Al vele jaren is de stichting adviseur van folkloristische dansgroepen in Europa bij Internationale Folklore festivals die jaarlijks wereldwijd plaatsvinden. Meer dan zestig groepen in diverse Europese landen zijn abonnee bij de Zeeuwse organisatie en ontvangen regelmatig uitnodigingen van over de hele wereld om deel te nemen aan festivals.

Dit jaar heeft de Goese stichting geadviseerd bij de drie festivals in USA. Voor alle drie de organisaties in de States is al vele jaren het aanvragen van een visum voor Oost Europese groepen een groot probleem. Door de jarenlange ervaring van de stichting was het hen gelukt om voor het folklore ensemble “Zorachka” uit de stad Minsk tijdig een visum te kunnen realiseren. En samen met 23 leden van het Wit Russische ensemble vertrok de delegatie zondag 23 juli om 17.05 uur met vlucht KL609 vanaf Schiphol met een “Dreamliner” van de KLM naar Salt Lake City in Utah.

Op het vliegveld in Amerika stonden de begeleiders (Guides) voor de Oostenrijkse en Wit Russische groepen de leden op te wachten. Na een busreis van zo’n vier uren arriveerden de 41 deelnemers bij een van de High schools in de stad Burley, Idaho. Daar werden zij verwelkomd door alle gastgezinnen, die twee of meerdere leden van de groep, voor een week, in hun gezin opnamen. Verder waren er groepen uit Chili, Ecuador, Indonesië en Zwitserland met andere vluchten in Utah aangekomen.

’s Maandags werd er in de vroege avond gestart met een optocht van alle deelnemende groepen op de “Rupert Square”. Gelegen in een naburige, gelijknamige plaats aan de andere kant van de snake rivier. Twee delegatie leden uit Nederland openden in hun nationale klederdracht, samen met de Amerikaanse vlag, de parade. Op het grote grasveld waren stands ingericht van alle deelnemende ensembles, en kon men op of voor het podium de diverse dansen van de groepen bewonderen. Belangstellenden konden daar selfies maken met een of meerdere folkloristen in klederdracht. Daarna werden er geschenken uitgewisseld met de burgemeester van de stad.

De volgende dag werd geheel in beslag genomen door het oefenen van de openings- en sluitingsceremonie. 's Avonds konden alle deelnemers met hun gastgezinnen deelnemen aan een openlucht “Western Roundup”.

Woensdag werd er een culturele dag voor alle kinderen georganiseerd in het “King Fine Arts Center” in de stad. Ieder ensemble presenteerde een stuk over hun land en cultuur met dans in een van de zalen van het centrum. Daar werden educatieve en interactieve presentaties verzorgd. Alle jongeren hadden een blanco paspoort ontvangen waarin ze een handtekening van hun geliefde folkloristen konden laten plaatsen.

Vrijdag en zaterdag werden er twee galavoorstellingen verzorgd waar alle ensembles aan deelnamen met enkele ensembles uit de regio. Zondag 30 juli vertrokken een aantal ensembles naar de plaats Springville, iets ten zuiden van de plaats Salt Lake City. Daar stonden alle gezinnen hun gasten op te wachten in het Arts Park, waar alle culturele activiteiten zouden plaatsvinden.

Maandag 31 juli waren de groepen uit: Oostenrijk, Wit Rusland, Indonesië, Ecuador, Roemenië en Chili de hele dag ingepland om te oefenen op het podium in het Arts Park. ’s Avonds hield de burgemeester van de stad een receptie voor alle deelnemende ensembles in het Art museum van de stad. Ook een vertegenwoordiger van de Wit Russische ambassade was hierbij aanwezig. De Nederlandse vertegenwoordiging presenteerde zich in een Zuid Bevelandse- en Volendamse klederdracht en overhandigde de directrice van het festival een herinneringsplaquette van de Nederlandse folkloristische organisatie.

Dinsdag namen meerdere gasten de uitnodiging van hun gastgezin aan om een bezoek te brengen aan een van de watervallen in het deel van de Rocky Mountains. ’s Middags was er een picknick georganiseerd voor alle gasten en gastgezinnen in “Hobble Creek Canyon“ met aan sluitend ´s avonds een voorstelling van alle deelnemende groepen. Bij een groot aantal festivals in Amerika is het gebruikelijk dat een militaire vertegenwoordiging op gepaste wijze de Amerikaanse vlag plaats op het podium tijdens het spelen van de nationale hymne.

Van woensdag tot zondag werden dagelijks optredens verzorgd in ouderen centra, campussen en tehuizen voor veteranen. En ´s avonds waren er voorstellingen van meerdere ensembles op het podium op het festival terrein voor belangstellenden uit de regio. Veelal zijn de openluchttheaters gebouwd voor een berghelling waarbij een deel voorzien is van stoelen met daarachter een grasveld waar iedereen zelf zijn eigen plaats kan inrichten zoals wij gewend zijn aan het strand.

Zondag 6 augustus verplaatsten een vijftal ensembles zich per bus naar het “Bountiful Summerfest“ in de gelijknamige plaats in Utah. Andere ensembles vertrokken vanaf het vliegveld naar andere bestemmingen. In de plaats Bountiful werd dit jaar voor de 30ste keer het festival georganiseerd door het plaatselijk “Bountiful Davis Art Centre“.

Tegen de middag arriveerden de groep uit Wit Rusland en de delegatie uit Nederland in het Bountiful Davis Art Centre in de stad. Daar werden ze verwelkomd door de gastgezinnen. En na kennismaking met het gezin stond al weer de eerste excursie op het programma. Een bezoek aan het Salt Lake. Aan het eind van de dag was er een bespreking met alle vertegenwoordigers van de groepen. De Nederlandse vertegenwoordiging werd direct uitgenodigd om bij de officiële gelegenheden in de Zeeuwse en Volendamse klederdracht te verschijnen.

Maandag werd een excursie met het gastgezin georganiseerd naar het “Hill Aerospace Museum” waar alle Amerikaanse toestellen staan opgesteld, zelfs een nieuwe Joint Strike Fighter. En zelfs het eerste toestel van de gebroeders Wright de ´De Wright Flyer”. “s Avonds verzorgden enkele groepen een optreden in een nabijgelegen openluchttheater, waar de belangstelling bijzonder groot was.

Dinsdag werd er een grote picknick georganiseerd voor alle gasten en gastgezinnen in het “North Canyon Park”. Daar werden vele verhalen verteld over gezinnen waarvan de grootouders uit Nederland afkomstig waren. En de Nederlandse landkaartjes en Delta routes, die enkele jaren geleden beschikbaar waren gesteld, werden uitvoerig bestudeerd en zorgvuldig weggestopt om later weer te kunnen gebruiken.

Woensdag werden alle groepen ontvangen door de burgemeester van Bountiful in het “Bountiful Davis Art Centre” En de Nederlandse delegatie werd als eerste voorgesteld aan alle aanwezigen. Uit handen van de coördinator van het festival mevrouw Alysa Revell ontvingen alle drie de deelnemers uit Nederland een op naam gesteld “Certificate of Appreciation”. Burgemeester Randy Lewis overhandigde een aandenken van de stad Bountiful. Een keramiek plaquette werd aan de leiding van het festival overhandigd. Daarna was er voor het cultureel centrum “Street dance” waar alle deelnemende groepen een of meerdere dansen aanleerden aan belangstellenden.

Donderdag “David County Day” werd het “Summerfest” officieel geopend door burgemeester Randy Lewis. En daarna volgden optredens van alle deelnemende groepen. Ook de vrijdag “Century Link Day” en zaterdag “Bank of American Fork Day” konden belangstellenden gratis kennis maken met de culturen uit Wit Rusland, Chili, Ecuador, Georgië, Roemenië en enkele gast ensembles uit de regio. In een gezellig ingericht park in het centrum was het dan ook elke dag gezellig vertoeven tussen de vele kunstenaars, souvenir- en eetstandjes. Zaterdagavond werd het festival met een vlaggenparade van alle deelnemende groepen afgesloten.

Opvallend bij alle drie de festivals was de enorme inzet van zoveel gastgezinnen, die dagelijks alles in het werk stelden om het de gasten naar hun zin te maken. Een bezoek aan folklore festivals in Amerika is dan ook zeker de moeite waard.

Getekend
Gerard van Damme  


De Foto's