Toeristen markt in Vlissingen

Zaterdag 3 juni organiseert de VOC - Vlissingse Ondernemers Centrale – haar tweede toeristen markt in Vlissingen. Deze wordt gehouden in de Lange Zelke onder de overkapping. Het thema van deze dag is “Zeeuwse folklore”. De ondernemers hebben dit jaar meerdere beoefenaars van ambachten uitgenodigd om hun vaardigheden aan het publiek te tonen.

Van 11.00 tot 16.00 uur kunnen belangstellenden en toeristen kennismaken met regionale folkloristen die in de Lange Zelke hun vaardigheden presenteren en hun producten verkopen.

Ina van Lomwel uit Vlissingen geeft in haar stand tekst en uitleg over de borstbeelden van diverse regionale klederdrachten. Zelf draagt zij de Walcherse klederdracht. De mandenmaker geeft tekst en uitleg over het maken van diverse soorten en maten gevlochten gebruiksartikelen van wilgentenen. Op een authentiek spinnenwiel worden demonstraties schapenwol spinnen gepresenteerd en attributen getoond waarmee de wol werd bewerkt. De touwslagerij uit St. Annaland toont de hele dag op welke wijze in het verleden touwen werden gemaakt. Jongeren kunnen er zelf hun eigen springtouw maken onder toezicht van hun ouders. Leden van de folkloristische groep Medioburgum-Walacra verzorgen demonstraties babbelaars bakken. Tevens bieden ze diverse smaken, vers gebakken, babbelaars te koop aan. Paul Walthuis uit Middelburg beoefent al meerdere jaren het werken met RVS. In zijn stand staan diverse creaties van de Zeeuwse knoop voor allerlei toepassingen. Voor de liefhebbers van de Zeeuwse knoop is een bezoek aan zijn kraam de moeite waard. De stand met keramiek wordt verzorgt door Rian uit Zierikzee. Zij doet haar inspiraties vooral op in de natuur. Haar werk bestaat voornamelijk uit organische vormen. Naast schalen, potten, vazen, kettingen en wierookhouders toont ze decoratieve tuinbeelden die geschikt zijn als voeder-drink bakjes voor de vogels. De stichting Zeeuwse klederdracht, die gevraagd werd door de Vlissingse ondernemers centrale om deze dag een folkloristisch tintje te geven zal demonstreren op welke manier de originele Zuid Bevelandse protestantse kappen worden opgemaakt. Deze techniek wordt slechts door enkele dames in de regio beoefent en werd eigenlijk nooit aan het publiek getoond. Tevens richt de Goese stichting een stand in met het origineel Zeeuws sieraden kussentje, gemaakt van regionale omslagdoeken. Een groot assortiment blikjes babbelaars zijn te koop en te bewonderen, evenals een tiental boerenzakdoeken in diverse maten. Daarnaast sleutelhangers met folkloristische motieven, wens- en ansichtkaarten, een origineel Zeeuws speldje, bord en kop en schotel. En voor de buitenlandse toeristen is een magazine in het Duits en Engels beschikbaar evenals enkele regionale kaarten.

Er valt zaterdag 3 juni veel te beleven voor jong en oud in het centrum van Vlissingen.

Getekend
Gerard van Damme 
 

De PZC heeft ook een leuk artikel geschreven deze is te vinden door op de volgende link te klikken:
http://www.pzc.nl/walcheren/oude-ambachten-op-toeristenmarkt-in-vlissingen~a 637c759/


De Foto's van 3 Juni


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


De Foto's van 27 Mei