Zeer succesvolle reis naar China
 

De folkloristische delegatie van de stichting Zeeuwse klederdracht is terug uit China. De organisatie “Yu Yang Bo Yi Cultural” in Beijing nodigde voor de vierde keer de Zeeuwen uit. Samen met een folkloristisch dansensemble uit de plaats Cluj in Roemenië. De afgelopen jaren werden al een tiental gezelschappen van over heel de wereld, met veel succes, voorgesteld aan festivals. Dit jaar heeft ook het vermaarde festival in Luoyang groepen gevraagd aan de stichting.

Allereerst was de delegatie naar Sjanghai gevlogen om het grootse “Shanghai Tourism Festival” van begin tot eind te volgen. Samen met een muziek gezelschap uit Duitsland werden ze ondergebracht in een *** hotel. Opvallend was tijdens de grootse optocht door het centrum van de stad dat er minder publiek op de route aanwezig was. Vele Chinezen geven er de voorkeur aan om het spektakel via de Chinese televisie te volgen. Naast enkele voorstellingen werden bezoeken gebracht aan People’s Square, het museum van Shanghai, de Bund, Oriental Pearl, Tianzifang en de oude stad Chenghuangmiao.

Bij het tweede festival in de plaats Luoyang. werden alle elf groepen ondergebracht in een **** hotel. De Nederlandse delegatie trok daar dagelijks op met het ensemble “Dor Transilvan” van dhr. Tiberiu Groza uit de plaats Cluj in Roemenië. Naast het cultuur en toerisme festival werd er in de stadshallen de “1st. Central China Culture & Tourism Industries Expo gehouden. Meerdere kunstenaars toonden daar hun vaak zeer exclusieve producten. In een groot aantal stands werden ook workshops gehouden. Opvallend bij dit festival was wel de service van het Peony Plaza hotel, waar vijf ensembles waren onder gebracht. Het personeel deed er alles aan om het de gasten naar de zin te maken. En wanneer je dan, na een dag hard werken, nog even wat wilde gaan winkelen en er geen taxi’s beschikbaar waren, werd je persoonlijk naar de bushalte begeleid waar een medewerker zelfs het buskaartje voor je betaalde!

Na het festival reisden de groepen met de nachttrein naar Beijing waar excursies op het programma stonden. Een bezoek aan het Olympisch stadion, the Chinese muur, het Tian’an Men plein en de verboden stad. De volgende dag vloog de delegatie uit Nederland met een splinternieuwe “KLM Dreamliner” vanuit Beijing naar Schiphol.

Tijdens gesprekken met de culturele organisatie in Beijing tekende mevr. Rose Zhao een nieuw driejarig abonnement met de Zeeuwse stichting. De Volendamse en Zeeuwse klederdracht, waarin de leden van de delegatie zich presenteerden, brachten de Chinese vertegenwoordigers op het idee om begin volgend jaar al specifieke klederdracht groepen uit te nodigen tijdens de bloemen festivals. Deze worden jaarlijks in april georganiseerd.

Getekend
Gerard van Damme 
Goes, Nederland
Mobiel: +31 651 328 791.
E-mail: stzkgoes@gmail.com
Site: www.stzk.nl

 

De Foto's