“Hering Roi” in Etaples, Frankrijk
 

Zaterdag 10 en zondag 11 november organiseerde het ensemble D’Arts et Traditions populaires; “Les Bons Z’ Enfants d’ Etaples” voor de 26e keer het feest van de haring. Alle activiteiten werden gehouden aan de “Port d’ Etaples-sur-mer enkele kilometers onder de plaats Boulogne-sur-Mer. De folkloristische dansgroep onderhoudt al vele jaren intensieve kontakten met de St. Zeeuwse klederdracht. Zij werden begin van het jaar al uitgenodigd dit weekend in Frankrijk door te brengen. Temeer daar het Franse ensemble over authentieke klederdrachten beschikt die veel overeenkomsten vertonen met de Zeeuwse klederdracht.

Étaples-sur-Mer is een gemeente in het departement Pas-de-Calais. Het is een visserij en recreatie poort op de rivier Canche. Het ligt direct aan de weg naar Le Touquet, het Paris-Plage van de Côte d’Opale in Noord-Frankrijk.

Op het plein was een podium ingericht waar beide dagen een groot aantal nationale- en internationale muziek- zang- en dansgroepen optredens verzorgden. Tevens waren vertegenwoordigers van culturele groepen uit de zustersteden Hückeswagen in Duitsland en  Folkestone in Engeland uitgenodigd.

Uit de wind stonden een groot aantal barbecues opgesteld waar de hele dag de haringen werden geroosterd. Van de Belgische kust waren paling en makreel rokers aanwezig om hun producten aan de man te brengen.

Tegenover het podium waren terrassen ingericht voor de vele duizenden bezoekers. Zij konden gratis genieten van alle activiteiten onder het genot van een groot aantal vis gerechten. Deze werden door leden van de plaatselijke folkloristische groep verzorgd in meerdere stands rond de terrassen.

Enkele tientallen stands waren ingericht met beoefenaars van ambachten. Naast een groot aantal traditionele, regionale groepen waren er ook ambachten uitgenodigd uit België. Nederland werd vertegenwoordigd door de Sallandse ambachtengroep met een achttal ambachten en de st. Zeeuwse klederdracht. Zij hadden een stand ingericht waar het opmaken van de Zuid Bevelandse protestantse kap werd gedemonstreerd. Tevens waren er Zeeuwse babbelaars, kussentjes, wenskaarten, souveniertjes en boerenzakdoeken uitgestald voor belangstellenden.

De stikken van Zeeuws meisje trekken direct de aandacht van vele bezoekers. Men wil graag de betekenis van deze sieraden weten. Ook de Zeeuwse knoop van de Zuid Bevelandse boer stond in de belangstelling. De gouden hals knopen telden 8 kleine bolletjes en een grote. Dit werd door enkele bezoekers geassocieerd met de vruchtbare periode van negen maanden!!

Gezien de korte afstand tot België en Nederland waren er ook aardig wat belangstellenden van de Noordelijke regionen aanwezig. En gezien de afstand is een bezoek de komende jaren bijzonder aan te bevelen.

Getekend
Gerard van Damme 
 

De Foto's