Havenfestival in IJmuiden
 

De veertiende editie van het Havenfestival IJmond heeft naar schatting 25.000 bezoekers getrokken. Het gratis toegankelijke evenement op de Trawlerkade in IJmuiden stond in het teken van kunst en cultuur, de visserij en de havens.

Dit jaar nodigde de Stichting Havenfestival IJmuiden een aantal beoefenaars van ambachten uit. Daarvoor werd een beroep gedaan op de stichting Zeeuwse klederdracht uit Goes. Zij zijn o.a. gespecialiseerd in het leveren van ambachten die belangstellenden tekst en uitleg kunnen geven over hun werkzaamheden. Kobus de Tallyman uit Dordrecht verzorgde in zijn stand het touwsplitsen, oogsplits, eindsplits en kortesplits. Tevens maakten vele jongeren gebruik van de mogelijkheid om zelf mee te helpen hun springtouw te maken. Huub Kooiman uit Schiedam schilderde de hele dag miniatuurtjes van het vissersleven rond 1900. Uit Zeeland was een team aanwezig in klederdracht die de hele dag demonstraties babbelaars bakken verzorgde. Elke passant werd uitgenodigd om er een te proeven. En daar werd gretig gebruik van gemaakt. Tevens was er ook aardig wat belangstelling voor de overheerlijke bolus uit de provincie. In de stand van de st. Zeeuwse klederdracht werd tekst en uitleg gegeven over het reinigen en opmaken van de originele Zuid Bevelandse protestantse kap. De bekende kap van het Zeeuws meisje. Uit Raalte was mandenmaker Henk Ziel aanwezig. Zeer behendig vlocht hij meerdere manden op een dag. En naast de kleurrijke manden in diverse maten trok ook een originele mattenklopper regelmatig belangstelling. Zijn vrouw Geertje maakte de hele dag door van rauwe koemelk de kleine rond kaasjes. Diverse smaken werden in haar stand ook te koop aangeboden. Uit Beek-berg en Dal was Erika Bastet op zondag naar IJmuiden gereisd om de kunst van het snelportret maken te demonstreren aan belangstellenden. Tenslotte was er ook nog een stand met informatie materiaal over de regio Zeeland en werd er uitvoerig tekst en uitleg gegeven over authentieke folkloristische producten zoals de boerenzakdoek en het Zeeuwse kussentje dat steeds meer als sieraden kussentje wordt gebruikt.

De beoefenaars van de ambachten waren bijzonder te spreken over de grote belangstelling voor hun werk. Zij hopen dan ook om volgend jaar, bij de vijftiende editie, op zaterdag 22 en zondag 23 juni 2019 weer een bijdrage te kunnen leveren.

Opgemaakt.

St. Zeeuwse klederdracht,
Gerard van Damme
Weidezicht 25
4462 VK  Goes
Nederland
Mobiel: +31 651 328 791.
E-mail: stzkgoes@gmail.com
Site: www.stzk.nl 
 

De Foto's