Oeltgendag 2018
 

Dit jaar organiseerde de St. Nieuw Oeltgen voor de 35e keer haar Oeltgendag in Ooltgensplaat. En om deze dag een extra tintje te geven werd de stichting Zeeuwse klederdracht gevraagd om die dag een aantal kramen beschikbaar te stellen voor beoefenaars van ambachten.

De braderie was zaterdag 7 juli tot op de centimeter gevuld met leuke kramen, horeca, entertainment en ambachten. De Berkenlaan in Ooltgensplaat was die dag een straat van beoefenaars van oude en nieuwe ambachten. Vader en zoon van Gent maakten de hele dag van oud bestek de leukste sieraden, die door Nelly in de stand keurig lagen uitgestald. Naast haar maakte Manja van der Pijl uit Westdorpe op zeer creatieve wijze de mooiste producten van bijenwas. Theo Vermeer trok aardig wat belangstellenden met het in elkaar zetten van een glas-in-lood raam. Zijn vrouw Jeanne gaf de hele dag tekst en uitleg over het maken van tiffany artikelen. Uit Oud Beijerland was Marie Bestebreur met een collectie modelbouw aanwezig. Hij richtte zonder enige moeite een tweetal kramen, van elk vier meter, in met oude radio’s, televisies en naaimachine koffers die waren omgetoverd tot prachtige miniatuurtjes. Josepha Vermeiren uit Achtmaal werkte de hele dag aan het vlechten van een eendenkorf. En in haar kraam waren een groot aantal vlechtwerken van haar hand te bezichtigen. Lenie is gespecialiseerd in het irisvouwen. Zeer behendig maakt zij van een eenvoudige kaart de leukste afbeeldingen van o.a. klederdrachten en vogeltjes. Dana weet heel veel van borduurwerk en heeft haar kraam ingericht met een scala van textielproducten met een of meerdere geborduurde afbeeldingen. Ina in haar Walcherse klederdracht heeft zich toegelegd op het vervaardigen van borstbeelden met een folkloristisch tintje. Meerdere afbeeldingen in haar stand waren er te bewonderen en uiteraard te kopen. En keramiek ontbrak ook niet tussen de ambachten. Rian had een bijzonder aantrekkelijke stand ingericht met vele keramische creaties in allerlei organische vormen. Nel Willemse uit Middelburg is zeer behendig in het spinnen van wol. Ook weet ze belangstellenden er veel over te vertellen. Encoustic art kaarten waren te bewonderen in het kraam van Ricky uit Grijpskerke. Regelmatig is zij met haar man te vinden op regionale markten in het Zeeuwse. Tot slot was er de info en souvenir stand van de St. Zeeuwse klederdracht. Meerdere bezoekers maakten gebruik van de mogelijkheid om zich te voorzien van regionale informatie aangeboden door diverse overheidsinstanties. Ook de uitgestalde souvenirtjes trokken aardig wat belangstellenden.

Tegen het eind van de markt was er voor iedere standhouder een leuke attentie wat bij de medewerkers bijzonder in de smaak viel. De folkloristische bijdrage werd door de plaatselijke stichting bijzonder op prijs gesteld. Een herhaling van deze publiekstrekker valt zeker te verwachten in de toekomst.

Opgemaakt,
Gerard van Damme 
 

De Foto's