Folkloristische dag in Terneuzen
 

Dinsdag 01 mei 2018 organiseert Bizzy, Terneuzen een grootse folkloristische ambachtenmarkt op de markt in Terneuzen. De St. Zeeuwse klederdracht werd gevraagd om ideeŽn en adviezen.

Een vijftiental ambachten met een folkloristisch tintje worden uitgenodigd om de markt een leuk, educatief aanzien te geven. Voor jong en oud is er dan heel wat te beleven in de stad.

Uit alle richtingen van Zuid West Nederland reizen folkloristen naar de stad: Adri, de babbelaarbakker demonstreerde voor jong- en oud het bakken van de traditionele babbelaar. Riens, de mandenmaker weet veel belangstellenden te trekken met zijn verhaal over de ontwikkeling van het beroep. Kinderen kunnen zelf het vlechten van een mand of korf leren. Dickie, de ervaren stoelen matster, kan heel wat vertellen over haar ambacht. Pottenbakker Martin uit Gemert werkt de hele dag op zijn pottenbakkersschijf. Jongeren kunnen er een keramiek laten maken met hun naar erin. Keramist Rian uit Zierikzee maakt speciale voerbakjes voor vogels in de tuin. Uit Schinnen komt glasblazer Frans met zijn glassierkunst. Joke van de creagroep uit Ovezande verzorgt demonstraties kaarten maken en Diamond Dotz. Etienne en Monique verzorgen demonstraties macrame en mini-decoupage. In de stand van de Zeeuwse stichting geeft Mieke, de kappen opmaakster, de hele dag tekst en uitleg over de protestantse grote boerinnen kap. Het Zeeuwse kussentje en originele, regionale souvenirtjes met producten uit de zee zullen ook niet ontbreken. Jaap, de paeremes snijder uit Axel laat ter plaatse zien hoe een echt authentiek mes wordt gemaakt. Erika, de snel portret tekenaar uit Beek- Ubbingen legt elk gezicht razend snel vast op papier. Touwslager Piet uit Sint-Annaland verzorgt demonstraties touwslaan. Jongeren kunnen er zelf hun eigen springtouw maken in zelf gekozen kleuren

Voor gezinnen met kinderen is het een zeer leerzame en kleurrijke doedag. Er worden producten aangeboden die eigenlijk niet meer te vinden zijn in de reguliere winkels in Nederland. Vooral ook voor het vinden van een leuk cadeautje is een bezoek aan deze markt zeer de moeite waard.

 

Getekend
Gerard van Damme 
 

De Foto's

Babbelaars bakken
 
Boetseren
 
Glasblazen
 
Kappen opmaken
 
Macrame
 
Mandenmaken
 
Mini-decoupage
 
Paeremessnijden
 
Portrettekenen
 
Pottenbakker
 
Springtouwmaken
 
Stoelmatten
 
Touwslaan
 
Touwslager