Koningsdag met folkloristische activiteiten
op de markt in Tholen

 Vrijdag 27 april 2018 de verjaardag van Koning Willen Alexander werd in Tholen wel op een heel speciale manier gevierd. Op de markt werd het ringrijden van de Ringrijders Tholen georganiseerd. Voor het 6e jaar op rij werd de markt weer voorzien van een 36 meter lange ringbaan. De ruimte voor de muziektent wilde men dit jaar een speciale activiteit organiseren. En hiervoor werd de st. Zeeuwse klederdracht gevraagd om ideeën en adviezen.

Een twaalftal ambachten met een folkloristisch tintje werden uitgenodigd om de markt een leuk, educatief aanzien te geven. En daar werd door de plaatselijke bevolking dan ook dankbaar gebruik van gemaakt.

De Koninklijke muziekvereniging Concordia, die over een aardig korps beschikt, opende om 09.00 uur de feestelijke dag met een aubade voor de muziektent op de markt. In aanwezigheid van de vele ouders opende burgemeester Mevrouw G.J. van de Velde-de Wilde de aubade en speelde Concordia een aantal bekende nummers.

Daarna kwamen de Zeeuwse ringrijders ten tonele en een twaalftal ambachten richtten hun stand in op de markt: Adri, de babbelaarbakker demonstreerde voor jong- en oud het bakken van de traditionele babbelaar. Riens, de mandenmaker wist vele belangstellenden te trekken met zijn verhaal over de ontwikkeling van het beroep. Regelmatig waren en kinderen die een handje wilde helpen bij het vlechten van een mand of korf. En een toekijkende vader kocht een originele wasmand om zijn dochter over de markt te dragen. Dickie, de schapenwol spinster trok vooral veel belangstelling bij de meisjes. Zij wilden het ook wel een proberen. Paul uit Middelburg trok aardig wat belangstellenden met zijn rvs deurknoppen van de Zeeuwse knop. Nautisch schilder Huub uit Schiedam schilderde een achttal portretjes van het oude vissersleven. Pottenbakker Martin uit Gemert werkte de hele dag op zijn pottenbakkersschijf. En wist de hele dag de aandacht te trekken van vele ouders met kinderen. Anja van de Snoeperij was aanwezig met een grote collectie snoepjes uit Oma’s tijd. Etienne en Monique verzorgden demonstraties macrame en mini-decoupage. In de stand van de Zeeuwse stichting wist kappen opmaakster Mieke de hele dag de dames te boeien met het opmaken van de protestantse grote kap. Tevens was er ook aardig wat belangstelling voor het Zeeuwse kussentje en de originele, regionale souvenirtjes met producten uit de zee.

Voor de vele gezinnen met kinderen was het een zeer leerzame en kleurrijke dag. Vooral de inzet van heel veel vrijwilligers op het eiland zorgde voor een aangename sfeer. Het eetcafé Hart van Tholen zorgde van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat voor een hapje en een drankje. Want wanneer je van verre komt en kunt beginnen met vers bakje koffie zit de stemming er al vroeg in. 

Getekend
Gerard van Damme 
 

De Foto's