Folkloristische markt in Vlissingen
 

 Zaterdag 19 mei organiseert de VOC - Vlissingse Ondernemers Centrale haar eerste folkloristische markt in Vlissingen. Deze wordt gehouden in de Lange Zelke onder de overkapping. De ondernemers hebben dit jaar meerdere beoefenaars van oude ambachten uitgenodigd om hun vaardigheden aan het publiek te tonen.

Van 11.00 tot 17.00 uur kunnen belangstellenden en toeristen kennismaken met regionale folkloristen die in de Lange Zelke hun vaardigheden presenteren en hun producten verkopen.

Jannie de Leeuw komt om belangstellenden kennis te laten maken met het maken van beugeltassen en beursjes. Haar man Leendert verzorgt demonstraties Groenlands naaldwerk van rond 1600. Pottenbakker Martin van den Tillaart draait de hele dag de leukste potjes en vaasjes op zijn draaischijf. Zijn vrouw Corrie verzorgt raku en pitfire keramiek. Adri van Poeijer uit Middelburg laat de hele dag zien hoe de echte babbelaars worden gebakken. Tevens biedt hij diverse smaken, vers gebakken, babbelaars te koop aan. Mandenmaker Riens Booy weet heel wat te vertellen over zijn ambacht. En jongeren mogen hem zelfs helpen bij het vlechten van een mand of korf. Touwslager Piet Mosselman is aanwezig met zijn touwslagerij en stelt jongens en meisjes in de gelegenheid om zelf een kleurrijk springtouw te helpen maken. Monique verzorgt de hele dag prachtige sieraden, gemaakt van allerlei producten uit de zee. De stichting Zeeuwse klederdracht, die gevraagd werd door de Vlissingse ondernemers centrale om deze dag een folkloristisch tintje te geven zal demonstreren op welke manier de originele Zuid Bevelandse protestantse kappen worden opgemaakt. Deze techniek wordt slechts door enkele dames in de regio beoefend en werd eigenlijk nooit aan het publiek getoond. Tevens richt de Goese stichting een stand in met het origineel Zeeuws sieraden kussentje, gemaakt van regionale omslagdoeken. Een groot assortiment blikjes babbelaars zijn te koop en te bewonderen, evenals een tiental boerenzakdoeken in diverse maten. Daarnaast sleutelhangers met folkloristische motieven, wens- en ansichtkaarten, een origineel Zeeuws speldje, bord en kop en schotel. En voor de buitenlandse toeristen is een magazine in het Duits en Engels beschikbaar evenals enkele regionale kaarten.

Er valt zaterdag 19 mei veel te beleven voor jong en oud in het centrum van Vlissingen. Gezinnen met kinderen kunnen hun hart ophalen. Het is dus niet alleen kleurrijk maar ook educatief bijzonder aan te bevelen om een bezoekje te brengen aan de Lange Zelke in Vlissingen.

Getekend
Gerard van Damme 
 

De Foto's