Toeristen markt in Vlissingen
 

Zaterdag 09 juni organiseert de VOC - Vlissingse Ondernemers Centrale – haar tweede toeristen markt in Vlissingen. Deze wordt gehouden in de Lange Zelke onder de overkapping. Het thema van deze dag is “Zeeuwse folklore”. De ondernemers hebben dit jaar meerdere beoefenaars van oude ambachten en een folkloristische dansgroep uitgenodigd om hun vaardigheden aan het publiek te tonen.

Van 11.00 tot 17.00 uur kunnen belangstellenden en toeristen kennismaken met regionale folkloristen die in de Lange Zelke hun vaardigheden presenteren en hun producten verkopen.

Maritiem schilder Huub Kooyman schildert de hele dag miniatuurtjes van vissersboten op zee. Tevens hebben ze een prachtige stand met schilderijen ingericht. Lena de Wilde zal demonstraties tiffany in haar stand verzorgen. Vader en zoon van Gent maken ter plaatse de mooiste sieraden van oud bestek. In hun stand staan ze overzichtelijk uitgestald. Pottenbakker Martin van den Tillaart de hele dag op zijn draaischijf en draait de mooiste kunststukjes. Zijn vrouw Corrie verzorgt raku en pitfire keramiek. Mandenmaakster Josepha Vermeiren weet heel wat te vertellen over haar ambacht. Touwslager Piet Mosselman uit Sint-Annaland komt met zijn touwslagerij en stelt jongens en meisjes in de gelegenheid om zelf een kleurrijk springtouw te helpen maken. Monique verzorgt de hele dag prachtige sieraden, gemaakt van allerlei producten uit de zee. De stichting Zeeuwse klederdracht, die gevraagd werd door de Vlissingse ondernemers centrale om deze dag een folkloristisch tintje te geven zal een stand inrichten met het origineel Zeeuws sieraden kussentje, gemaakt van regionale omslagdoeken. Een groot assortiment blikjes babbelaars zijn te koop en te bewonderen, evenals een tiental boerenzakdoeken in diverse maten. Daarnaast sleutelhangers met folkloristische motieven, wens- en ansichtkaarten, een origineel Zeeuws speldje, bord en kop en schotel. En voor de buitenlandse toeristen is een magazine in het Duits en Engels beschikbaar evenals enkele regionale kaarten. Ricky Dohmen heeft zich gespecialiseerd in het maken van Encaustic-art kaarten.

Er valt zaterdag 09 juni veel te beleven voor jong en oud in het centrum van Vlissingen. Gezinnen met kinderen kunnen hun hart ophalen. Het is dus niet alleen kleurrijk maar ook educatief bijzonder aan te bevelen om een bezoekje te brengen aan de Lange Zelke in Vlissingen.

Getekend
Gerard van Damme 
 

De Foto's